Kontrowersyjne smaki polskiej kuchni

Kuchnia polska - kontrowersyjne smaki.
Kuchnia polska jest pyszna, aromatyczna i bogata w różne smaki. Zajadamy się bigosem, rozpływamy nad zupami, a pierogi są naszą dumą narodową, którą uwielbiamy chwalić się na całym świecie.

Znaczna większość dań kuchni polskiej jest uwielbiana i zachwalana za granicą. Jednak cześć z nich może wydawać się kontrowersyjna i na pewno nie przypadnie do gustu każdemu. Niektóre potrawy kuchni polskiej mogą wzbudzać obrzydzenie nie tylko pośród obcokrajowców, ale również miłosników polskich dań. Niektórzy na samą myśl o nich dostają gęsiej skórki. O jakich "przysmakach" mowa?

  • Flaki - to gęsta, pikantna i aromatyczna zupa, z dodatkiem oczyszczonych i cienko pokrojonych fragmentów żołądków wołowych lub wieprzowych. To tradycyjna i sycąca zupa podawana na różne, nierzadko specjalne okazje.
  • Tatar - potrawa, a właściwie przystawka, przyrządzana jest z surowego, skrobanego, mielonego lub drobno siekanego mięsa wołowego z dodatkiem oleju, soli i pieprzu oraz świeżych żółtek jaj i cebuli. Tatar przeważnie serwowany jest z grzybami marynowanymi, ogórkami (kiszone lub konserwowe) lub sardynkami w oleju i i chlebem.
  • Kaszanka - to tradycyjny polski wyrób z kaszy i krwi z dodatkiem zmielonych podrobów: wątroby, płuc, ozorów, skórek wieprzowych i tłuszczu. Kaszanka ma tylu samo przeciwników, jak i wielbicieli.
  • Salceson - to znany w kuchni polskiej wyrób podrobowy, który powstaje z: mięsa golonki tylnej, policzków i ogonów wieprzowych, z dodatkiem tłuszczu, podrobów, krwi, okrawków mięsa, skórek i przypraw. Dla niektórych jest pysznym, swojskim przysmakiem, podczas gdy inni nie są w stanie go przełknąć.
  • Ogórki kiszone - wielu obcokrajowcom może zrobić się słabo na myśl o kiszonych ogórkach. W naszym kraju z całą pewnością nie ma rodaka, który nie spróbował i nie polubił by tego rodzaju ogórków. Kiszonki to bogactwo wielu cennych składników, witamin i minerałów. Korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową i wzmacniają odporność. Warto włączyć je do swojej diety, chociaż pierwszy kontakt z tym przysmakiem może być traumatyczny.
  • Czernina - inaczej nazywana czarną polewką, to jedna z najstarszych polskich zup, która od lat budzi skrajne emocje, awet pośród Polaków. Czernina to słodko kwaśna zupa, której podstawowymi składnikami są rosół i krew kaczki, gęsi lub królika. To właśnie dodatek tego ostatniego może wzbudzać niechęć.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat