Kopytka z wędzonego na sianie łąkowym

Przepis na kopytka z wędzonego na sianie łąkowym Mojego Ulubionego podawane z liśćmi szpinaku.
Kopytka z wędzonego na sianie łąkowym Mojego Ulubionego podawane z liśćmi młodego szpinaku Fit&Easy oraz kindziukiem i karmelizowanym słonecznikiem.

Składniki na 4 porcje:

  • Ziemniaki 500g (ugotowane, ostudzone)
  • Jaja 2szt.
  • Twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony 250 g
  • Liście młodego szpinaku  Fit&Easy 1 opak.
  • Cukier 0,5 kg
  • Ziarno słonecznika 150 g
  • Mąka pszenna 2 łyżki stołowe
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • Siano łąkowe 1/4 opak.
  • Olej 1 l
  • Kindziuk 150 g
  • Szalotka 2 szt.
  • Masło 50 g
  • Sól Maldon smoked
  • Pieprz z młynka
  • Czarnuszka
  • Żurawina suszona 100 g
  • Porto 100 ml
  • Olej z pestek dyni 2 łyżki stołowe


Wykonanie:
Mój Ulubiony wyłożyć na perforowaną blachę. Do drugiej, głębszej blachy włożyć siano łąkowe i podpalić. Następnie przykryć. Proces powtarzać co 10 minut (trzy lub czterokrotnie w zależności od żądanego stopnia uwędzenia). Uprzednio ugotowane i schłodzone ziemniaki przetrzeć przez praskę. Połączyć sprasowane ziemniaki i wędzony Mój Ulubiony w proporcjach 2:1 a na każde pół kilo masy dodać jajo i 2 łyżki mąki pszennej. Do całości masy dodać sól i 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Kopytka wrzucać na gotującą wodę i gotować 1 minutę po wypłynięciu. Następnie zrobić syrop cukrowy (0,5 kg cukru + 0,5 l wody) zagotować w nim 3 razy słonecznik a następnie usmażyć w 160 st. C. do uzyskania jasno złotego koloru. Kindziuk pokroić w cienkie paseczki, a szalotkę przesiekać. Suszoną żurawinę zalać ciepłą wodą na pół godziny, a następnie Porto. Podsmażyć kindziuka, dodając kolejno, szalotkę, ciepłe kopytka, szpinak, żurawinę i słonecznik. Następnie dodać masło, doprawić solą wędzoną w płatkach i świeżo mielonym pieprzem. Całość polać łyżką oleju z pestek dyni i obsypać czarnuszką.

Fot. Fit&Easy
Infomacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat