Korzyści ze spożywania tłoczonych soków owocowych

Spożywanie tłoczonych soków owocowych - korzyści.
Według zaleceń dietetyków każdy człowiek powinien spożywać pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Chociaż wydawałoby się, że jest to dość oczywiste, wcale nie tak łatwo się tego trzymać. Czy soki mogą nam w tym pomóc?

Sok tłoczony a sok zwykły – jaka jest różnica?

Świeże warzywa i owoce powinny być podstawą zbilansowanej diety, ale brak czasu, a często i zmęczenie bardzo to utrudniają. Nie raz nie mamy czasu na przygotowywanie jedzenia ani na częste chodzenie do sklepu. Całkowicie z tego zrezygnować się nie da, jednak komponowanie zdrowego jadłospisu możemy sobie ułatwić, poprzez włączenie do niego tłoczonych soków.

Pomimo tego, że sok może zastąpić jedną porcję owoców lub warzyw, to nie każdy się w tym sprawdzi. Kiedy będziemy przeglądać soki w sklepach, to łatwo zauważymy, że różnią się nie tylko cenami i objętością, ale też składem. Wiele kartonikowych soków ma dość długą listę składników, nie brakuje w nich dużych ilości cukru i konserwantów. Są też klarowne i rzadkie. Z kolei tłoczone soki owocowe są mętne, gęstsze, a ich składniki są w pełni naturalne. Mętny osad to nic innego jak miąższ owoców, z jakich zrobiono sok. Jeśli chcemy, by sok nie był tylko słodkim napojem, ale stanowił źródło witamin i minerałów, wybieramy produkt tłoczony. Jak wspiera nasze zdrowie?

Dlaczego warto pić tłoczone soki owocowe?

Naturalne soki owocowe, których obróbka odbywała się w odpowiednich warunkach, a więc przy niskiej temperaturze, mają te same witaminy, minerały i inne związki, jakie znajdziemy w produktach świeżych. W zależności od tego, po jaki sok sięgniemy, możemy dostarczyć sobie witaminy C, A, E witamin z grupy B, magnezu, wapnia, żelaza, potasu i wielu innych ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Możemy łatwo wspierać układ odpornościowy, nerwowy, krwionośny i pokarmowy. Zadbamy o koncentrację, dodamy energię, poprawimy stan skóry.

Zjedzenie całego talerza owoców i warzyw może być trudne. Z sokiem jest to znacznie prostsze. Kolejną zaletą jest to, że w naszym soku może znaleźć się coś, czego nie lubimy, a czego wcale nie wczujemy. Oznacza to, że w prosty sposób włączymy w dietę to, co do tej pory było omijane szerokim łukiem.

Właściwości witamin a sok tłoczony

Zatrzymajmy się jeszcze na moment przy właściwościach witamin. Po pierwsze ważna jest wspomniana obróbka. Nie bez powodu zaleca się jedzenie świeżych produktów. Przy wyższych temperaturach witaminy są niszczone. Stąd lepsze są soki tłoczone na zimno. Istotną informacją jest również to, że witaminy lepiej się przyswajają, kiedy są w formie płynnej. To z kolei świadczy o tym, że witaminy z soków będą się łatwiej wchłaniać niż na przykład suplementy diety z apteki.

Dla dzieci i dorosłych

Ponieważ naturalne soki owocowe nie mają cukru ani substancji konserwujących, mogą po nie sięgać wszyscy dbający o zdrowe odżywianie. Jest to też propozycja dla dzieci, które jeszcze chętniej niż dorośli sięgają po to, co słodkie. Soki tłoczone mają tylko naturalne cukry pochodzące z owoców, więc nie trzeba robić sobie wyrzutów, że serwujemy najmłodszym taką słodką płynną przekąskę.

Soki owocowe tłoczone znajdziesz na stronie https://naszatlocznia.pl/kategoria-produktu/soki-owocowe/




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat