Koszerność - na czym polega?

Na czym polega koszerność?
Słowo "koszerne" wiąże się z kulturą i religią żydowską. To opisany w prawie żydowskim zbiór określonych pokarmów oraz zasad dotyczących ich produkcji i spożywania. Na czym polega?

Koszerność to reguły obowiązujące w prawie żydowskim, które ściśle określają produkty dozwolone do spożycia. Reguły te ujmują również warunki, w jakich produkty te powinny być produkowane i spożywane. Zasady koszerności zawarte są w Torze, czyli pierwszych pięciu księgach Biblii, które stanowią najważniejszy tekst objawiony w judaizmie. Są one ściśle przestrzegane przez ortodoksyjnych Żydów.

Koszerne jedzenie

Mięso dopuszczone do spożywania, czyli koszerne, musi pochodzić od ssaków mających „rozszczepione kopyto” i przeżuwających, czyli np. krowy, kozy, owce, jelenie. Do koszernego mięsa zalicza się także te pochodzące stworzeń wodnych mających płetwy i łuski (dorsz, karp, flądra, łosoś, tuńczyk), a także niektórych gatunków ptaków (kurczak, indyk, kaczka oraz gęś). Do żywności koszernej zalicza się także: mleko i jaja pochodzące od zwierząt, których mięso jest koszerne oraz miód. Jeśli chodzi o owoce, które uważane są za koszerne, to te pochodzące z drzew mających co najmniej trzy lata.

Jakie są zasady koszerności?

Główną zasadą koszerności jest to, aby produkty mięsne nie były spożywane razem z produktami mlecznymi, a posiłki te powinna dzielić kilkugodzinna przerwa - standardowo jest to sześć godzin. Zasada ta nakazuje również używania do gotowania dwóch osobnych kompletów garnków, naczyń i innych sprzętów kuchennych. Natomiast z mięsem i produktami mlecznymi swobodnie łączyć można jarzyny, owoce, zboża, bakalie, jajka (zakazane są jajka z drobinkami krwi) w różnych kombinacjach.

Ubój koszerny

Zasada koszerności jasno mówi, że wykluczone jest spożywanie zwierząt padłych ani ze skazą, a z ciała należy usunąć jak największą ilość krwi poprzez namaczanie i solenie. By mięso było koszerne, musi ono pochodzić z uboju, którego zasady są ściśle określone. Wykfalifikowany rzezak (szojchet) ostrym nożem, sprawnym ruchem przecina żyły i tętnice szyjne zwierzęcia oraz przełyk i krtań, bez wcześniejszego ogłuszania. W ostatnich latach coraz częściej ubój rytualny traktowany jest jako niehumanitarny. Coraz więcej krajów zabrania stosowania tego typu praktyk.

Czy alkohol może być koszerny?

Ortodoksyjni Żydzi piją głównie wino. Aby mogło być uznać za koszerne, w trakcie jego produkcji trzeba przestrzegać kilku zasad. Przede wszystkim musi być ono wykonywane przez Żydów religijnych, ale nie mogą to być kobiety. Dotyczy to całego procesu powstawania - zarówno dbania o krzewy, jak i zbiorów i butelkowania. Poza tym oprócz krzewów nie można uprawiać innych roślin, a winogrona można zbierać dopiero od czwartego roku owocowania krzaków. Kiedy wino będzie gotowe, pewną, małą jego porcję należy wylać, a co siódmy rok winnica powinna odpoczywać. Co więcej, wszystkie urządzenia wykorzystywane do jego produkcji powinny być wykorzystywane tylko i wyłącznie do koszernego wina.

Jeśli chodzi o wódkę, to czysta wódka bez dodatków smakowych czy barwników, produkowana ze zboża lub ziemniaków z założenia jest koszerną wódką.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat