Krem z cukinii z miętą
Przepis na zupę-krem z cukinii z miętą.
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 1 duży ziemniak
- 1/2 średniej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżka posiekanej mięty + do dekoracji
- 2 - 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- łyżka octu winnego
Przygotowanie:
- Cukinię oraz obranego ziemniaka pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, posolić i zeszklić na oliwie w rondlu z grubym dnem.
- Dodać ziemniaki, a po chwili także cukinię.
- Smażyć przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Wlać 1 szklankę bulionu, zagotować i dusić pod przykryciem przez około 4 minuty.
- Wlać pozostały bulion, gotować do miękkości przez około 20 minut.
- Pod koniec gotowania dodać miętę.
- Zupę zagotować, zmiksować blenderem i odstawić z ognia.
- Smak można podkreślić octem winnym. Podawać z grzankami, serem cheddar i kleksem kwaśnej śmietany.
Smacznego!
Agnieszka Ziętek
(agnieszka.zietek@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com