Krem z cukinii z miętą

Przepis na krem z cukinii z miętą.
Przepis na zupę-krem z cukinii z miętą.

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 1 duży ziemniak
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżka posiekanej mięty + do dekoracji
  • 2 - 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • łyżka octu winnego


Przygotowanie:

  1. Cukinię oraz obranego ziemniaka pokroić w drobną kostkę.
  2. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, posolić i zeszklić na oliwie w rondlu z grubym dnem.
  3. Dodać ziemniaki, a po chwili także cukinię.
  4. Smażyć przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Wlać 1 szklankę bulionu, zagotować i dusić pod przykryciem przez około 4 minuty.
  6. Wlać pozostały bulion, gotować do miękkości przez około 20 minut.
  7. Pod koniec gotowania dodać miętę.
  8. Zupę zagotować, zmiksować blenderem i odstawić z ognia.
  9. Smak można podkreślić octem winnym. Podawać z grzankami, serem cheddar i kleksem kwaśnej śmietany.


Smacznego!

Agnieszka Ziętek
(agnieszka.zietek@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat