„Krój, Gotuj, WOW. 50 kulinarnych przygód krok po kroku” - recenzja

Recenzja książki „Krój, Gotuj, WOW. 50 kulinarnych przygód krok po kroku”.
Nuda w kuchni? Na pewno nie z najnowszą książką wydawnictwa Insignis. Włoskie przepisy opracowane w formie komiksu zmieniają gotowanie w dobrą zabawę i pomagają przyrządzać posiłki, że palce lizać.

Jeśli masz dość standardowych i nudnych książek kucharskich: „Krój, gotuj, wow. 50 kulinarnych przygód krok po kroku” jest dla Ciebie. Pozycja ta przełamuje bowiem klasyczne myślenie o grubej publikacji zapisanej drobnym maczkiem, uczącej nas gotować. Propozycja wydawnictwa Insignis to nowoczesna książka kucharska dla każdego. Znajdziesz w niej minimum słów, maksimum treści i dużo kolorowych obrazków.

To oryginalne dzieło nie wzięło się z Księżyca. Bazuje na guru włoskich książek kucharskich, czyli „Srebrnej łyżce” (Il cucchiaio d’argento). Włosi zaczytują się w niej od roku 1950. Jest to ich kulinarna wyrocznia, a o jej uniwersalności świadczy fakt, że nawet po kilkudziesięciu latach nic a nic nie straciła na znaczeniu. „Krój, gotuj, wow. 50 kulinarnych przygód krok po kroku” to wybór potraw z tej właśnie pozycji wydawniczej, przedstawionych w czytelny, przystępny i niestandardowy sposób.

Książka podzielona jest na kilka części. Znajdziemy w niej przepisy na przystawki, makarony, dania główne, wypieki i desery. Nie brakuje też słowniczka ważniejszych pojęć, przykładów menu np. na kolację urodzinową czy lekki lunch, uwag do przepisów oraz porad dotyczących technik kuchennych. Dzieło okraszone jest wstępem, który opisuje nam pokrótce kuchnię włoską, jej regionalne składniki, daje wskazówki, jak robić zakupy oraz zdradza na czym polega jedzenie w stylu włoskim.

Krój, gotuj, wow. 50 kulinarnych przygód krok po kroku” przeznaczona jest zarówno dla początkującego kucharza, jak i osoby biegłej w sztuce gotowania. Jeśli nie mamy pojęcia, czym jest ribollita, panzerotti, kokilka, cantucci, minestrone milanese to po przejrzeniu egzemplarza komiksowej książki kucharskiej błyskawicznie poszerzymy swoją wiedzę i będziemy brylować w rozmowach o sztuce kulinarnej wśród znajomych. Z tą książką bardzo łatwo zachwycić rodzinę i przyjaciół potrawami rodem z Italii.

Do wyboru mamy np. takie proste dania jak pieczeń wołowa z marchewką, schabowe z masłem i szałwią, kurczak cacciatore, duszony tuńczyk czy szarlotka. Dla lubiących wyzwania także nie brakuje tu inspiracji. Książka ucieszy miłośników mięs, sałatek, makaronów, serów, słodkości i wina. Przepisy rzeczywiście podane są krok po kroku. Każdy z nich poprzedzony jest rysunkami składników z podaniem ich ilości. Wydrukowana jest także informacja: na ile porcji wystarczy nam proponowane danie oraz ile minut zajmie nam przygotowanie jedzenia. Zalecenia pisane są w jak najprostszej formie, bez mieszania czytelnikom w głowach: „posyp startym parmezanem i podawaj na gorąco lub na zimno”, „delikatnie przemieszaj sałatkę”, „wyłóż blachę papierem do pieczenia”, „połóż tuńczyka z powrotem na patelnię”. Każdą czynność ilustruje komiksowy obrazek, dzięki czemu zyskujemy wrażenie, jak gdyby przepisy ktoś nam naocznie pokazywał.

Warto zrobić 50 kroków do swojego komputera i zamówić: „Krój, gotuj, wow. 50 kulinarnych przygód krok po kroku”. Ten przewodnik kulinarny w zrozumiały i swobodny sposób rozwinie bowiem Wasze umiejętności wyczarowywania czegoś wspaniałego z kilku składników na stół i pozwoli Waszym podniebieniom cieszyć się potrawami kuchni włoskiej. A tej, jestem pewna, nie trzeba Wam wcale zachwalać.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

„Krój, gotuj, wow. 50 kulinarnych przygód krok po kroku”, Kraków, wydawnictwo Insignis, 2015




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat