Królik w occie balsamicznym

Przepis na królika w occie balsamicznym.
Specjały z królika uważane są nie tylko za jedne z najdelikatniejszych, lecz także najwartościowszych potraw mięsnych.

Królik ma doskonałe wartości odżywcze, prawie nie zawiera tłuszczu, a do tego jest lekkostrawny i zwyczajnie pyszny. W kuchni polskiej królik kojarzy się z wielkanocnym obiadem, warto jednak sięgać po niego częściej niż raz w roku i spróbować w nieco innym entourage'u niż sos śmietanowy na przykład w occie balsamicznym. Ocet balsamiczny wydobywa z królika niezwykłe pokłady aromatu, mięso staje się wyraziste i zdecydowane w smaku, a całości dopełnia ożywczy aromat świeżej pietruszki. Na danie dla 4 osób potrzebne będzie:

  • 1,2 kg królika (poporcjowanego)
  • 200 ml octu balsamicznego z Modeny Ponti
  • 20 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
  • ząbek czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie
: Umyj mięso i włóż do garnka, polej octem balsamicznym, wymieszaj i duś mięso na mały ogniu aż ocet wyparuje. Następnie dodaj masło i oliwę. Smaż delikatnie, dodaj połowę natki pietruszki, posiekany czosnek i połowę bulionu. Dopraw pieprzem i solą. Duś mięso na wolnym ogniu przez ok 45 min pod przykryciem. Przewracaj kawałki od czasu do czasu i dodawaj bulionu jeśli potrzeba. Na końcu dodaj pozostałą natkę pietruszki, a jeśli masz ochotę poeksperymentować, spróbuj rozmarynu. Smacznego!

Fot. Index Food
IP




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat