Królowa jesieni – DYNIA!

Placki dyniowe z plastrami wegetariańskimi - przepis.
Jesień to czas kiedy w naszej kuchni króluje dynia. Dlaczego warto korzystać z sezonu i jeść to warzywo?

Przede wszystkim dynia jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Dostarcza takich pierwiastków jak wapń, potas, fosfor, magnez i żelazo. Dzięki zawartości karotenu poprawia koloryt naszej skóry i chroni organizm przed wolnymi rodnikami, a obecny w niej błonnik wspomaga trawienie. Dynię docenią także osoby na diecie, gdyż mogą ją jeść bez wyrzutów sumienia – 100 g zawiera tylko 30 kcal! Na dodatek można z niej wyczarować proste i niebanalne dania! Co powiecie na placki dyniowe?

Placki dyniowe z plastrami wegetariańskimi

Składniki:

  • 300 g miąższu dyni
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie plastrów wegetariańskich VeggieDay z brokułem
  • 2 jajka
  • 2-4 łyżki mąki pszennej
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Dynię ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę drobno siekamy, plastry VeggieDay kroimy w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, smażymy przez 5 minut, a następnie studzimy.
  3. Do dyni dodajemy cebulę, plastry wegetariańskie, jajka. Doprawiamy solą i sporą ilością czarnego pieprzu. Mieszamy. Dodajemy mąkę, łyżka po łyżce, za każdym razem mieszając.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta, formując placuszki. Smażymy z obu stron do zrumienienia, po czym odkładamy na papierowy ręcznik.
  5. Placki dyniowe podawaj z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Smacznego!

Fot. VeggieDay
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat