Przede wszystkim dynia jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Dostarcza takich pierwiastków jak wapń, potas, fosfor, magnez i żelazo. Dzięki zawartości karotenu poprawia koloryt naszej skóry i chroni organizm przed wolnymi rodnikami, a obecny w niej błonnik wspomaga trawienie. Dynię docenią także osoby na diecie, gdyż mogą ją jeść bez wyrzutów sumienia – 100 g zawiera tylko 30 kcal! Na dodatek można z niej wyczarować proste i niebanalne dania! Co powiecie na placki dyniowe?
Placki dyniowe z plastrami wegetariańskimi
Składniki:
- 300 g miąższu dyni
- 1 cebula
- 1 opakowanie plastrów wegetariańskich VeggieDay z brokułem
- 2 jajka
- 2-4 łyżki mąki pszennej
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Dynię ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę drobno siekamy, plastry VeggieDay kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, smażymy przez 5 minut, a następnie studzimy.
- Do dyni dodajemy cebulę, plastry wegetariańskie, jajka. Doprawiamy solą i sporą ilością czarnego pieprzu. Mieszamy. Dodajemy mąkę, łyżka po łyżce, za każdym razem mieszając.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta, formując placuszki. Smażymy z obu stron do zrumienienia, po czym odkładamy na papierowy ręcznik.
- Placki dyniowe podawaj z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Smacznego!
Fot. VeggieDay
Informacja prasowa