Kruche ciasteczka ryżowe
Tuż po Świętach proponujemy przepis na lekkie i kruche ciasteczka z brązowego ryżu i płatków kokosowych.
Ciasteczka z brązowego ryżu
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego i odsączonego brązowego ryżu (np. marki Britta)
- 3 łyżki cukru lub ksylitolu
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 1 szklanka wiórków kokosowych
Metoda:
- Wszystkie składniki (poza wiórkami) umieścić w mikserze i mieszać aż składniki się połączą.
- Na koniec miksowania dodać wiórki kokosowe wymieszać łyżką.
- W dłoniach uformować ciasteczka z masy.
- Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 st.C aż się zarumienią.
- Wyciągnąć i zostawić do ostygnięcia.
Smacznego!
Fot. Britta
Informacja prasowa