Smaczne pokarmy z owoców morza spożyjesz nie jedynie w odpowiednich restauracjach. Teraz propozycja marketów spożywczych jest tak duża, iż bez kłopotu stworzysz takie danie w domu. Frutti di mare dostępne są zwłaszcza w puszkach (w zalewie naturalnej czy w rozmaitych sosach) i w postaci mrożonek. Sprzedaż żywych owoców morza oraz ryb takich jak turbot (sprawdź na https://portside.pl/pl/p/Turbot-dziki-patroszony/48), zapewniają jak na razie jedynie sklepy specjalistyczne.
Przede wszystkim owoce morza, takie jak znane krewetki królewskie, są dobrym źródłem wysokowartościowego białka (krewetki królewskie dostępne online na stronie https://portside.pl/pl/p/Krewetki-Krolewskie/42). O wartościach tego składnika wzmacniającego napisano mnóstwo. Dosyć powiedzieć, iż białko uczestniczy w prawie wszelkich mechanizmach w systemie. Jest głównym budulcem własnego ciała. W większości owoce morza mają odpowiednią zawartość białka co mięso. Mają natomiast nad nim ową wyższość, iż nie są tak ciężkie oraz mają mniej cholesterolu, więc są dla własnego systemu znacznie lepsze. Ilość cholesterolu w owocach morza tworzy się następująco: mięczaki mają go od 40 do 100 mg/100 g, skorupiaki mogą mieć 100-200 mg/100 g.
Niewątpliwie, iż najlepsze są świeże owoce morza. (Nie dajmy sobie przekonać, iż to, co jest na półce w markecie jest świeże. Pomijając już fakt, iż nie mamy gwarancji, czy zostało wydobyte z czystego morza.) Nie każdy ma natomiast tyle szczęścia, aby mieszkać nad morzem. Czy to oznacza, iż społeczność z „głębi lądu” ma sobie odmawiać frutti di mare? Jasne, iż nie – w końcu wszystko jest dla ludzi. Należałoby natomiast w takim przypadku dobrać mrożonki. Duży wybór owoców morza dostępny na stronie https://portside.pl/pl/c/Owoce-morza/14.
Doświadczenia pokazują, iż jedzenie owoców morza może zminimalizować zagrożenie zawału serca, udaru mózgu, nadwagi oraz nadciśnienia. Owoce morza mają niewielką ilość tłuszczów nasyconych oraz większą tłuszczów wielonienasyconych, w tymże kwasów tłuszczowych omega-3. Owe kwasy tłuszczowe mogą pomóc zmniejszyć ciśnienie krwi i ułatwiają działanie układu sercowo-naczyniowego. Doświadczenia dowiodły, iż kwasy tłuszczowe omega-3 ograniczają zagrożenie arytmii. Kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają też stopień trójglicerydów oraz obniżają tempo wzrostu blaszki miażdżycowej.