Kuchenne bakterie na muszce

Jak dbać o czystość lodówki i mikrofalówki?
Z kuchennego AGD korzystamy praktycznie codziennie, nawet ci z nas, którzy w kuchni są tylko gośćmi. Lodówka umożliwia nam przechowywanie świeżych produktów oraz przygotowanych wcześniej posiłków, a kuchenka mikrofalowa - ich szybkie podgrzanie lub rozmrożenie. Aby długo nam służyły, powinniśmy odpowiednio o nie dbać. Jak je właściwie czyścić?

Czystość dla oczu, czystość dla zdrowia
Zaniedbana mikrofalówka i brudna lodówka są siedliskiem bakterii. Bytują one na opakowaniach wędlin, serów, owoców, które przynosimy ze sklepu, namnażają się w nieszczelnych słoikach i plastikowych kubeczkach z otwartym wieczkiem, na zbyt długo przechowywanych rybach i mięsie czy innej nieświeżej żywności. Błyskawicznie przenoszą się z produktu na produkt, rozprzestrzeniając się w całym urządzeniu - według naukowych doniesień, na 1 cm2 pojemników na żywność przypada niemal 8000 kolonii różnych bakterii zagrażających zdrowiu, np. bakterie E. coli, salmonelli i listerii, które poza zwykłym zatruciem pokarmowym, mogą powodować poważne choroby, jak choćby zapalenie opon mózgowych.

Płyn do naczyń nie wystarczy
Z tych powodów przecieranie mikrofalówki po każdym użyciu oraz regularne opróżnianie lodówki z przeterminowanej lub zepsutej żywności i usuwanie resztek powinno być nawykiem w tym samym stopniu, co gruntowne czyszczenie tych sprzętów przynajmniej raz w miesiącu. Mycie wnętrza mikrofalówki czy lodówki ściereczką nasączoną wodą albo rozcieńczonym płynem do mycia naczyń nie wystarczy. Choć w ten sposób pozbędziemy się lekkich zabrudzeń, to jednak nie wyeliminujemy wszystkich szkodliwych bakterii, grzybów i pleśni, jak również niepożądanych zapachów. Dodatkowo specyficzna woń detergentu może utrzymywać się długo we wnętrzu urządzenia lub przesiąknąć do żywności.

Wybieraj specjalistyczne środki do czyszczenia urządzeń AGD
Jedno jest pewne. Nie każdy detergent nadaje się do czyszczenia lodówki i mikrofalówki. Do tego celu możemy stosować wyłącznie specjalistyczne środki, jak na przykład profesjonalny preparat marki Pomoc Domowa w formule 2 w 1 – do czyszczenia i odświeżania lodówek i mikrofalówek. Przede wszystkim jest on dedykowany do urządzeń kuchennych, jako że opracowano jego skład z myślą o czyszczeniu powierzchni mających kontakt z żywnością. Opakowanie w formie atomizera pozwala na wygodne korzystanie, co ułatwia usuwanie zaschniętych resztek żywności, odtłuszczanie i odplamianie ścianek, półek i pojemników. Ma przyjemny, świeży aromat, który nie tylko neutralizuje zapachy niepożądane, ale także zapobiega tworzeniu się nowych, powstających w wyniku przechowywania produktów spożywczych i gotowych potraw. Dzięki innowacyjnej recepturze preparat usuwa grzyby i bakterie, zapewniając nieskazitelną czystość. Warto również podkreślić, że środek do czyszczenia lodówek i mikrofalówek marki Pomoc Domowa Professional ma lekką konsystencję, a więc nie rysuje i nie niszczy czyszczonych powierzchni.
AGD na błysk. Poznaj zasady jak prawidłowo czyścić swoje sprzęty AGD

Lodówka
Lodówkę należy czyścić zawsze zgodnie z zaleceniami producenta. Najlepiej wykonywać to zadanie przed dużymi zakupami, a w okresie lata – wcześnie rano albo wieczorem, kiedy nie jest bardzo gorąco. Po odłączeniu lodówki od prądu, opróżnieniu jej z żywności oraz wyciągnięciu pojemników, półek i innych ruchomych elementów, należy całe wnętrze spryskać preparatem 2 w 1 Lodówki i mikrofalówki marki Pomoc Domowa Professional, a po chwili wyczyścić ściereczką, np. z mikrofibry, i przemyć wodą. Następnie wytrzeć urządzenie na sucho, a nawet zostawić na moment otwarte drzwi, by się przewietrzyło.

Mikrofalówka
Mikrofalówkę najlepiej czyścić po każdym użyciu, a solidnie przynajmniej raz na kilka dni. Podobnie jak w przypadku lodówki, trzeba odłączyć ją od zasilania, a następnie dokładnie spryskać jej wnętrze preparatem 2 w 1 Lodówki i mikrofalówki marki Pomoc Domowa Professional, nie zapominając o drzwiczkach, gumowych elementach i wentylatorach. Następnie wyczyścić wszystkie elementy ściereczką, np. z mikrofibry. Do czyszczenia ścianek nie należy używać ostrych myjek, które mogą porysować delikatną powierzchnię kuchenki. Po oczyszczeniu wnętrza urządzenia, warto je przemyć wodą. Następnie trzeba kuchenkę wytrzeć do sucha, a nawet zostawić na moment otwarte drzwi, by się przewietrzyła.

Fot. Pomoc Domowa Professional
Informacja prasowa





Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat