Kuchenne drobiazgi

Opublikowano: 2020-02-14
Jak zachować porządek w tym szaleństwie?
Kuchenne drobiazgi żyją własnym życiem i basta. Któż z nas nie zna tego artystycznego bałaganu w szufladach i szafkach, gdzie trzepaczki, łopatki, chochle, końcówki od miksera i foremki do ciasta tańczą ustawicznie swój nieskoordynowany taniec?

Poukładanie tego misz-maszu to jeszcze nic. O wiele trudniejsze jest zapanowanie nad nim tak, aby zawsze mieć niezbędne akcesoria pod ręką.

Z pomocą przychodzi funkcjonalne, starannie przemyślane wyposażenie kuchni, dzięki któremu drobiazgi wreszcie zaczną nas słuchać. Urządzając domową kuchnię postarajmy się zaplanować strefy przechowywania w taki sposób, aby ułatwić sobie pracę. O ile łatwo jest wyposażyć szafki w ergonomiczne systemy służące do przechowywania garnków czy małego sprzętu AGD, o tyle prawdziwych trudności przysparzają drobiazgi. Przedstawiamy kilka rozwiązań sygnowanych marką PEKA, które ułatwią przechowywanie drobnych akcesoriów w kuchni.

Drobiazgi wędrują pod blat...
Drobne przedmioty najlepiej przechowywać w wysuwanych modułach podblatowych, takich jak np. Snello, Slim czy Junior. Ich szerokość dobieramy w zależności od rozmiarów szafki. Moduły podblatowe są niezwykle uniwersalne, umożliwiają przechowywanie produktów spożywczych, chemii domowej, a także przyborów kuchennych, jak blaszki do pieczenia i foremki. Z kolei rozwiązania takie jak Kitchen Tower czy Cooking Agent to wyspecjalizowane systemy, stworzone specjalnie z myślą o przechowywaniu drobnych przyborów, przypraw czy buteleczek. W razie potrzeby możemy łatwo wyjąć je z szafki i położyć na kuchennym blacie.
Pojemniki Youboxx, wchodzące w skład carga podblatowego Junior, to rozwiązanie często stosowane w szafkach, zwłaszcza tych wąskich, gdzie każdy centymetr jest na wagę złota. System Youboxx składa się z małych pojemników, które możemy ułożyć w całkowicie indywidualny sposób i przekładać w zależności od potrzeb.  Dzięki różnorodności kształtów i rozmiarów, system jest praktyczny, a zarazem stabilny i wytrzymały.

… i do szuflady!
Kolejną przestrzenią dobrą do przechowywania kuchennych drobiazgów są szuflady. Tak, to koniec problemów z otwarciem szuflady zablokowanej przez złośliwą chochlę czy wałek do ciasta. Wiemy, jak do tego nie dopuścić! Zacznijmy od przypraw. Kluczem do sukcesu jest system, który umożliwia przechowywanie ich wszystkich w jednym miejscu. Najlepiej zainwestować w estetyczne słoiczki z nazwą opisaną na etykiecie, które następnie umieścimy w dedykowanym wkładzie Separado. Dzięki temu nic się nie przesunie i nie przewróci. Równie dobrym rozwiązaniem będą wkłady drewniane Fine Line MosaiQ, które oprócz doskonałej organizacji i fantastycznego, eleganckiego designu, spełniają też wymogi ekologii. Dopracowane w każdym, najmniejszym detalu wkłady na sztućce, noże, folię czy pudełka zapewnią nie tylko porządek, ale też elegancję w naszej kuchni. Wyposażając szuflady pamiętajmy koniecznie o matach antypoślizgowych. Specjalistyczne maty AGO Fibre to rozwiązania równie estetyczne co ergonomiczne.  Ich rola polega przede wszystkim na utrzymywaniu przedmiotów na miejscu i zapobieganiu ich wypadaniu. A przy tym wszystkim jak pięknie wyglądają!

W szeregu zbiórka!
Szuflada to świetne miejsce również na talerze. Zazwyczaj przechowywane piętrowo w szafkach podblatowych lub wiszących, szczęśliwsze będą jednak w specjalnych wkładach, umieszczonych w szufladzie. Wkłady na talerze marki Peka zatrzymują wodę spływającą z nich po wyjęciu ze zmywarki. Dzięki temu dno szuflady jest zabezpieczone przed zawilgoceniem.

Jednym z największych wyzwań i utrapień w kuchni jest przechowywanie plastikowych pojemników na żywność. Nigdy nie wiadomo, co z nimi zrobić i jak je poukładać, by nie zajmowały pół szafy. Tymczasem wystarczy wyposażyć kuchnię w funkcjonalne rozwiązanie SpaceFlexx. Elastyczny system przegród wykonanych z tworzywa świetnie stabilizuje umieszczone wewnątrz lekkie przedmioty, nie pozwalając im na przewracanie czy przemieszczanie się. SpaceFlexx zapewnia też optymalny przegląd pokrywek i pudełek, dzięki czemu z łatwością sięgniemy po to, którego akurat potrzebujemy.

Ergonomia dla dużych i małych
Dobrze przemyślane wyposażenie sprawi, że nie tylko duży sprzęt AGD, największe garnki czy patelnie będą zawsze w zasięgu ręki, ale również najmniejsze drobiazgi znajdą swoje miejsce. O funkcjonalnych i estetycznych rozwiązaniach warto pomyśleć zanim wejdziemy do kuchni z pudłem pełnym drobiazgów, które trzeba gdzieś wypakować. Przemyślany system przechowywania zarówno dużych, jak i małych przedmiotów szybko zwróci się jako przyjemność z gotowania ulubionych potraw.

Fot. Materiały prasowe Peka
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat