Kuchnia 2021 roku w duchu eko
Nowe spojrzenie na zupę grzybową.
Zupa z grzybami w pięciu smakach (TM6, TM5)
Składniki
- 100 g kapusty pekińskiej, pokrojonej na kawałki
- 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
- 200 g makaronu ryżowego, suchego, typu Vermicelli
- 180 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 35 g oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- 5-10 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 10 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 400 g boczniaków, świeżych, pokrojonych na 5-7 cm kawałki (patrz wariant)
- 30-40 g sosu sojowego
- 5-10 g soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku
- 4 łyżeczki oleju sezamowego, prażonego (patrz wskazówka) (opcjonalnie)
- 4 łyżeczki ziaren sezamu, białego
- kolendra, świeża, tylko liście, do dekoracji (opcjonalnie)
- 1000 g wody
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć kapustę i koncentrat bulionu warzywnego, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przemieszać kopystką, przełożyć równomiernie do 4 słoików z pokrywką typu twist-off (720 ml).
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron ryżowy, następnie połamać lub nożyczkami pociąć go na kawałki dł. ok. 10 cm. Do każdego słoika włożyć ¼ pociętego makaronu ryżowego, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, dodać 25 g oliwy, rozdrobnić 4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 4 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do słoików na warstwę makaronu, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, chili i imbir, dodać pozostałe 10 g oliwy, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać boczniaki, sos sojowy, sok z cytryny, cukier i przyprawę 5 smaków, dusić 40 s/120°C//obr. 1. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić kolejne 3 min 30 s/120°C//obr. . Przełożyć do słoików na warstwę marchewki, do każdego słoika dodać 1 łyżeczkę oleju sezamowego, 1 łyżeczkę sezamu i kolendrę (patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować 10 min/100°C/obr. 1. Przelać do słoików, składniki zanurzyć w wodzie za pomocą łyżki. Słoiki zakręcić, odstawić na 10-15 min, następnie dokładnie wymieszać. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:
- Kapustę posiekać i połączyć z koncentratem bulionu warzywnego. Przełożyć równomiernie do 4 słoików z pokrywką typu twist-off (720 ml).
- Makaron ryżowy połamać lub nożyczkami pociąć go na kawałki dł. ok. 10 cm. Do każdego słoika włożyć ¼ pociętego makaronu ryżowego.
- Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki, przełożyć do garnka, dodać 25 g oliwy, dusić ok. 10 minut. Przełożyć do słoików na warstwę makaronu, odstawić.
- Czosnek, chili i imbir rozdrobnić i dusić w garnku na oliwie kilka minut.
- Dodać boczniaki, sos sojowy, sok z cytryny, cukier i przyprawę 5 smaków, ponownie dusić kilka minut. Przełożyć do słoików na warstwę marchewki, do każdego słoika dodać 1 łyżeczkę oleju sezamowego, 1 łyżeczkę sezamu i kolendrę (patrz wskazówka).
- Do każdego słoika wlać zagotowaną wodę i zanurzyć składniki w wodzie za pomocą łyżki. Słoiki zakręcić, odstawić na 10-15 min, następnie dokładnie wymieszać. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Wskazówka
- Przepis „Przyprawa 5 smaków” znajduje się na platformie Cookidoo®.
- Prażony olej sezamowy, czyli olej wyprodukowany z uprzednio uprażonych ziaren sezamu, dodaje zupie intensywnego aromatu.
- Przygotowanie zupy w słoiku pozwala na zabranie jej ze sobą w wygodny sposób, np. do pracy. Zupę z grzybami w pięciu smakach można zapakować na wynos i zalać wrzątkiem bezpośrednio przed spożyciem. Do tego momentu słoik ze składnikami należy przechowywać w lodówce.
Wariant
- Boczniaki można zastąpić pieczarkami białymi, brązowymi lub portobello, przekrojonymi na pół lub pokrojonymi w ćwiartki.
- W punkcie 5. do każdego słoika można włożyć po kilka strączków zielonego groszku lub 1-2 łyżki kiełków bambusa. Zupę można również podawać z dodatkiem uprażonych orzeszków ziemnych.
Informacja o potrawie
- Aby danie było bezglutenowe, należy użyć bezglutenowego sosu sojowego.
Fot. Thermomix
Informacja prasowa