Do czołówki tych najlepszych (a zarazem najzdrowszych) należą: grecka, włoska i hiszpańska. Dania z tamtych rejonów bogate są w zdrowe tłuszcze (oliwa z oliwek), kwasy omega-3 (ryby i owoce morza), a świeże warzywa i przyprawy bardzo dobrze wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Te składniki chronią nasz układ krwionośny i zapobiegają powstawaniu nowotworów. Podstawowe składniki tej kuchni to: ryby, owoce morza, warzywa, oliwa.
Oliwa z oliwek zwana jest inaczej śródziemnomorskim eliksirem długowieczności i zdrowia. Najwięcej właściwości posiada ta z pierwszego tłoczenia. Zawiera duże ilości kwasu oleinowego, witamin A, E, D oraz K. Zalety znane są już od czasów starożytnych: spowalnia procesy starzenia, wpływa na wzrost kości u dzieci, zapobiega powstawaniu wolnych rodników i obniża poziom złego cholesterolu.
Najzdrowsze makarony zrobione są z semoliny, czyli mąki wyprodukowanej z pszenicy durum. W odróżnieniu od polskich, włoskie makarony ugotowane al dente dają na dłużej uczucie sytości, tym samym zapewniając nam więcej energii na dłuższy czas. Makaron pełnoziarnisty posiada dodatkowe właściwości: witaminy i minerały, których nie mają makarony z białej mąki.
Ryby i owoce morza to samo zdrowie. Zawierają białko, mnóstwo cennych i ważnych witamin (A, D oraz z grupy B), wapń, żelazo i jod, a także kwasy omega-3 (EPA i DHA), które sprzyjają odporności, zapobiegają nadciśnieniu, miażdżycy, chorobom układu krążenia. Ponadto owoce morza od setek lat uważane są za afrodyzjaki, głównie za sprawą mikroelementów, które odnajdują w morzu.
Świeże i dojrzałe warzywa są podstawowym składnikiem kuchni śródziemnomorskiej. Najpopularniejszym z nich jest pomidor, który serwowany jest na wszystkie możliwe sposoby: w całości, jako przecier, sok, suszony, grillowany, wędzony, kiszony. Poza tym dużą popularnością cieszą się brokuły, bakłażany, pory, karczochy, papryka, szparagi, jarmuż, fasola, które są kopalnią witamin i składników mineralnych.
Kuchnia śródziemnomorska słynie również z doskonałych win. Kieliszek tego trunku spożywany w trakcie obiadu poprawia trawienie, pobudza krążenie, wpływa na serce oraz zapobiega powstawaniu zakrzepów.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com