W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Kuchnia śródziemnomorska

Opublikowano: 2017-08-12
Podstawy kuchni śródziemnomorskiej.
Kuchnia śródziemnomorska uchodzi za jedną z najzdrowszych i najsmaczniejszych na świecie. Zawiera mało tłuszczy, a zastępują je zdrowe produkty, jak ryby czy warzywa.

Do czołówki tych najlepszych (a zarazem najzdrowszych) należą: grecka, włoska i hiszpańska. Dania z tamtych rejonów bogate są w zdrowe tłuszcze (oliwa z oliwek), kwasy omega-3 (ryby i owoce morza), a świeże warzywa i przyprawy bardzo dobrze wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Te składniki chronią nasz układ krwionośny i zapobiegają powstawaniu nowotworów. Podstawowe składniki tej kuchni to: ryby, owoce morza, warzywa, oliwa.

Oliwa z oliwek zwana jest inaczej śródziemnomorskim eliksirem długowieczności i zdrowia. Najwięcej właściwości posiada ta z pierwszego tłoczenia. Zawiera duże ilości kwasu oleinowego, witamin A, E, D oraz K. Zalety znane są już od czasów starożytnych: spowalnia procesy starzenia, wpływa na wzrost kości u dzieci, zapobiega powstawaniu wolnych rodników i obniża poziom złego cholesterolu.

Najzdrowsze makarony zrobione są z semoliny, czyli mąki wyprodukowanej z pszenicy durum. W odróżnieniu od polskich, włoskie makarony ugotowane al dente dają na dłużej uczucie sytości, tym samym zapewniając nam więcej energii na dłuższy czas. Makaron pełnoziarnisty posiada dodatkowe właściwości: witaminy i minerały, których nie mają makarony z białej mąki.

Ryby i owoce morza to samo zdrowie. Zawierają białko, mnóstwo cennych i ważnych witamin (A, D oraz z grupy B), wapń, żelazo i jod, a także kwasy omega-3 (EPA i DHA), które sprzyjają odporności, zapobiegają nadciśnieniu, miażdżycy, chorobom układu krążenia. Ponadto owoce morza od setek lat uważane są za afrodyzjaki, głównie za sprawą mikroelementów, które odnajdują w morzu.

Świeże i dojrzałe warzywa są podstawowym składnikiem kuchni śródziemnomorskiej. Najpopularniejszym z nich jest pomidor, który serwowany jest na wszystkie możliwe sposoby: w całości, jako przecier, sok, suszony, grillowany, wędzony, kiszony. Poza tym dużą popularnością cieszą się brokuły, bakłażany, pory, karczochy, papryka, szparagi, jarmuż, fasola, które są kopalnią witamin i składników mineralnych.

Kuchnia śródziemnomorska słynie również z doskonałych win. Kieliszek tego trunku spożywany w trakcie obiadu poprawia trawienie, pobudza krążenie, wpływa na serce oraz zapobiega powstawaniu zakrzepów.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność
Reklama