W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


„Kuchnia Wegańska” - recenzja

Opublikowano: 2015-03-24
Recenzja książki „Kuchnia Wegańska”.
Książka kucharska nie musi być tylko zbiorem ładnych zdjęć potraw i przepisów. Ciekawa książka kucharska może dodatkowo edukować w prosty i czytelny sposób.

Weganizm, to nie tylko dieta, ale i styl życia. Weganie eliminują ze spożywania produkty pochodzenia zwierzęcego, ale także nie kupują kosmetyków testowanych na zwierzętach, czy ubrań powstałych z surowców odzwierzęcych. Z roku na rok osób, które przechodzą na weganizm, czy to z powodów etycznych, czy z chęci zadbania o środowisko jest coraz więcej.

Z zapotrzebowania na wegańskie przepisy zrodziła się książka „Kuchnia Wegańska. Przewodnik po produktach zastępczych.” autorstwa dwóch blogerek Celine Sten i Joni Marie Newman.

Celine Sten jest założycielką bloga justthefood.com, autorką książki „Cozy Inside” i współautorką zbioru „500 Vegan recepis”. Z kolei Joni Marie Newman to twórczyni bloga havecakewilltravel.com, jak również współautorka „500 Vegan recepis”.

„Kuchnia Wegańska. Przewodnik po produktach zastępczych.” to dość niezwykła książka kucharska. Właściwie, jak zresztą jej tytuł wskazuje, można ją nazwać przewodnikiem po kuchni wegańskiej. Przewodnikiem, który poprowadzi czytelnika za rękę i pokaże mu niezawodne sposoby na to, by zmienić każdą potrawę w pyszne wegańskie danie.

Jest ona podzielona na rozdziały, w każdym z nich autorki opisują grupę produktów, której wyzbywają się w swojej diecie weganie i przedstawiają swoje pomysły na to, czym je zastąpić. Dokładnie opisują, dlaczego np. nabiał nie jest wegański, czemu powinno się unikać laktozy, czy glutenu. Proponują, by podczas przygotowywania potraw zamiast jajek stosować tofu, zamiast wołowiny seitan, miód wymienić na syrop z agawy, cukier na sok trzcinowy, czy melasę buraczaną, a zamiast masła używać olej z pestek winogron albo masło roślinne. Podają również przepisy na własnoręcznie wykonane, domowe półprodukty np. maślankę roślinną, fetę na bazie tofu, czy kremowy sos Dijon.

Bardzo ciekawą częścią każdego rozdziału jest podany przykładowy przepis na popularne danie, który zostaje dosłownie rozłożony na czynniki pierwsze, a autorki po kolei pokazują, na co i w jaki sposób można zamienić poszczególne jego składniki, tak, aby stał się przepisem na potrawę wegańską.

W „Kuchni Wegańskiej” znajdziemy przepisy na „zwykłe” potrawy w wersji wegańskiej np. ziemniaki z pesto, kotlety z białej fasoli, pasta z pieczonej dyni i soczewicy, korzenne ciasteczka, kotlety mielone w szałwiowym sosie z pieczarkami i cebulką bez mięsa mielonego, jak również na takie zupełnie wyjątkowe np. lody dyniowe, tofucznicę (jajecznicę z tofu bez jajek) ze szpinakiem i pieczarkami, chipsy z wodorostów na surowo, creme brulee z tofu, czy gulasz z bananów.

Ogromnym plusem tej książki jest to, że zawiera ponad 200 składników wegańskich, którymi można zastąpić tradycyjne produkty, mnóstwo sprawdzonych i stosowanych przez autorki przepisów, a przede wszystkim duży apel do czytelników, by samodzielnie przygotowywali potrawy, bo tylko wtedy wiedzą, co tak naprawdę znajduje się na ich talerzu.

Jedynym zaś jej minusem jest fakt, iż sporo opisywanych przez Celine Sten i Joni Marie Newman składników potraw nie znajdziemy w polskich sklepach.

Anna Pytel
(anna.pytel@dlalejdis.pl)

Celine Sten, Joni Marie Newman, Kuchnia Wegańska. Przewodnik po produktach zastępczych, Buchmann, Grupa Wydawnicza Foksal, 2011




Społeczność
Reklama