Kukurydziana polentę z brokułem, kiełkami i prażonymi pestkami słonecznika

Przepis na kukurydzianą polentę z brokułem, kiełkami i prażonymi pestkami słonecznika.
Polenta z brokułem to świetny pomysł na efektowną potrawę, którą można serwować na gorąco i na zimno.

Doskonale sprawdzi się jako danie główne, a także jako ciekawa, aromatyczna przekąska dla jednej lub wielu osób. Połączenie delikatnej polenty z aromatyczną pastą, kiełkami, brokułami oraz pestkami tworzy danie, które kusi smakiem i wyglądem. Ta oryginalna potrawa z pewnością podbije podniebienia dużych i małych smakoszy, wegetarian oraz miłośników tradycyjnej kuchni.

SKŁADNIKI

NA POLENTĘ:

  • 1 szklanka kaszki kukurydzianej
  • 3 szklanki wody
  • 20 g masła
  • sól


NA NADZIENIE:

  • 2 opakowania Pasty z pestkami dyni z brokułami WELL WELL
  • 1 mały brokuł
  • prażone ziarna słonecznika
  • czarnuszka
  • kiełki lucerny lub rzodkiewki


PRZYGOTOWANIE:
Do wrzątku dodajemy masło, sól, a następnie wsypujemy kaszkę kukurydzianą. Gotujemy polentę przez 10-15 minut, cały czas intensywnie mieszając. Odstawiamy na chwilę, po czym z jeszcze ciepłej masy formujemy placuszki i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. W tym czasie dzielimy brokuł na małe różyczki i chwilę je gotujemy. Rozgrzewamy masło klarowane, na dużym ogniu obsmażamy placuszki z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym i układamy na talerzach. Na placuszki nakładamy po łyżce pasty, dekorujemy różyczkami brokułu, ziarnami oraz kiełkami. Równie dobrze smakują ciepłe, jak i zimne.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min

LICZBA PORCJI: 4 porcje

Wskazówka: Placuszki formujemy z jak najcieplejszej polenty – w miarę studzenia staje się ona coraz sztywniejsza.
Porada: Do przygotowania dania wykorzystaj pastę z pestkami dyni z brokułami Well Well

Gotowe! Wszystkiego Smacznego!

Fot. Well Well
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat