Kulinarne inspiracje od Somat Gold

Czysta przyjemność gotowania i efektywne zmywanie.
Wspólne gotowanie i spożywanie posiłków to wspaniały sposób na spędzenie czasu z najbliższymi.

By chwile te były w pełni beztroskie, warto wcześniej zadbać o niezawodny środek do zmywania. Nowa formuła Somat Gold o jeszcze lepszej rozpuszczalności gwarantuje szybkie i bardziej efektywne działanie, nawet w krótkich cyklach i niskich temperaturach mycia. Tabletki działają kompleksowo – usuwają najcięższe zabrudzenia, zapewniają naczyniom perfekcyjną czystość, bez naruszenia struktury tworzywa, z którego powstały.

Myślenie o usunięciu powstałych podczas gotowania zabrudzeń zepsuło już niejeden wspólny posiłek i zaburzyło rodzinną atmosferę w niejednym domu, bowiem zawsze generowało kłopotliwe pytanie: kto pozmywa? Nowe tabletki Somat Gold  doskonale radzą sobie z silnymi zabrudzeniami – zapewniają idealnie czyste naczynia, a dzięki temu również czas, który można przeznaczyć najbliższym.

#Enjoytogether z Somat!
Warto celebrować każdą chwilę, którą możemy spędzić z bliskimi. Czystą przyjemnością (i świetną zabawą!) może być wspólne gotowanie, a następnie celebrowanie wspólnych posiłków. Tym bardziej, że nie trzeba martwić się o czystość naczyń, których użyliśmy podczas przygotowań – o to zatroszczy się Somat. Wystarczy po każdej czynności włożyć je do zmywarki. Po zakończeniu gotowania kuchnia pozostanie czysta, a domownicy będą mogli rozkoszować się smakiem potraw w komplecie.

Rodzinne chwile przy stole warto maksymalnie przedłużyć. Gdy Somat Gold o nowej formule, zajmuje się czystością włożonych do zmywarki naczyń, można we wspaniałym towarzystwie grać w planszówki, czy prowadzić inspirujące rozmowy. Idealnie, jeśli w tym czasie na stole znajduje się samodzielnie przygotowany deser.

Jeszcze lepsza formuła tabletek do zmywania Somat Gold
Nowa formuła Somat Gold usprawnia proces zmywania w zmywarce, tabletki jeszcze szybciej się rozpuszczają i działają prawie natychmiastowo, nawet w krótkich cyklach i niskich temperatura – są skuteczne już w 45°C. W usuwaniu najcięższych zabrudzeń pomaga również jeszcze lepiej dobrany środek powierzchniowo czynny – już jedna tabletka wystarczy, by usunąć przypalenia, tłuszcz czy plamy z kawy i herbaty. Tabletki Somat Gold doskonale nadają się również do walki z zaschniętymi resztkami przyrządzanej potrawy na naczyniach, są skuteczne bez wcześniejszego namaczania. Nie tylko czyszczą naczynia, ale też zapobiegają osadom, zaciekom i niwelują nieprzyjemne zapachy.

Tabletki Somat Gold mogą być bezpiecznie używane do wszystkich naczyń przeznaczonych do mycia w zmywarkach: talerzy, szklanek, kubków, butelek, sztućców, garnków i patelni. Dodatkowo zapewniają połysk naczyń i sztućców ze stali nierdzewnej oraz ochronę zdobień na naczyniach. Troszczą się również o samą zmywarkę, zapobiegając osadzaniu się kamienia. Są wygodne w użyciu – zapakowane w biodegradowalną folię wodorozpuszczalną nie wymagają rozpakowywania, wystarczy zaaplikować jedną do dozownika. W zmywarce nie pozostają nierozpuszczone resztki tabletki i nie osadza się kamień.

Somat Gold to gwarancja nie tylko perfekcyjnie czystych naczyń, ale też radości, którą przyniosą chwile spędzone z najbliższymi.

Poniżej prezentujemy dwie inspiracje kulinarne: na burgera z halloumi i sosem miodowo-musztardowym oraz Sernikobrownie.

Burger z halloumi i sosem miodowo-musztardowym

Składniki (na 4 porcje):

  • 500 g sera halloumi
  • 1 cebula (czerwona)
  • ½ cukinii
  • ½ bakłażana
  • 1 łyżeczka proszku curry
  • 100 g musztardy
  • 30 g cukru
  • 10 g miodu
  • 4 bułki do burgerów
  • 4 liście cykorii sałatowej
  • 2 gałązki mięty
  • sól
  • pieprz
  • olej roślinny do smażenia

Naczynia i przybory kuchenne: deska do krojenia, nóż, woreczek do mrożenia, patelnia, szczypce, piekarnik, duża miska, rózga kuchenna, blaszka do pieczenia, papier do pieczenia, nóż z ząbkami, szpatułka, pędzel kuchenny

Cebulę kroimy na krążki, zaś ser halloumi, cukinię i bakłażana w plastry. Do woreczka do mrożenia wlewamy nieco oleju roślinnego, wsypujemy curry, sól i pieprz. Zamykamy i łączymy wszystkie składniki, potrząsając nim, na następnie do środka wkładamy plastry sera.  Odstawiamy do lodówki na  30-60 minut (aby ser się zamarynował). Plastry bakłażana z odrobiną oleju roślinnego podsmażamy na średnim ogniu przez około 3-5 minut – z każdej strony, aż stanie się miękki i lekko podpieczony. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni i zostawiamy do ostygnięcia. Na tej samej patelni smażymy plastry cukinii (ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż będą miękkie i złocistobrązowe). Odstawiamy do wystygnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 200°C. W dużej misce mieszamy musztardę, cukier i miód. Podczas mieszania powoli dodajemy olej roślinny – cienkim, ale ciągłym strumieniem. Mieszamy aż do powstania kremowego sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.

Bułki przekrawamy na pół i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy przez 4-6 minut w nagrzanym piekarniku. Zamarynowany ser podsmażamy na patelni przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż do lekkiego zarumienienia. Bułki smarujemy sosem miodowo-musztardowym. Na dolnej części układamy cykorię, a następnie warstwami ser, cukinię, bakłażana i krążki cebuli. Na warzywach umieszczamy listki mięty. Polewamy sosem, przykrywamy górną częścią bułki. Podajemy z domowymi frytkami. Smacznego!

Sernikobrownie

Składniki:

  • 120 g czekolady deserowej
  • 120 g masła
  • 5 jajek (podzielone na porcje)
  • 60 ml mleka
  • 350 g cukru (podzielone na porcje)
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 500 g kremowego serka
  • 125 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • mąka do oprószenia
  • 100 ml śmietany kremówki (opcjonalnie)
  • 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
  • świeże maliny do podania

Naczynia i przybory kuchenne: piekarnik, mały rondel, mikser z końcówkami do ubijania, tortownica, szpatułka, duża miska, rózga kuchenna, nóż

Piekarnik nagrzewamy do  180°C. W małym rondlu na słabym ogniu rozpuszczamy masło i czekoladę. Odstawiamy. Do misy miksera wkładamy część jajek, ubijamy. Następnie dodajemy mleko i część cukru. Dodajemy rozpuszczone masło z czekoladą i ubijamy do całkowitego połączenia. Dodajemy mąkę i sól, ubijamy na gładką masę. Na wysmarowaną masłem (i w razie potrzeby oprószoną mąką) tortownicę przekładamy ciasto, równomiernie je rozprowadzając. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut.

W tym czasie wkładamy do dużej miski kremowy ser, resztę cukru, pozostałe jajka, kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Ubijamy rózgą na gładką masę. Z piekarnika wyjmujemy tortownicę, po czym zmniejszamy temperaturę do 160°C. Masę serową przekładamy na podpieczoną masę brownie, wygładzamy powierzchnię. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 50–55 minut, aż masa się zetnie. Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy ciasto do ostygnięcia, następnie wyjmujemy z tortownicy. Wkładamy do lodówki i schładzamy przez co najmniej 4 godziny (najlepiej przez całą noc). Przed podaniem ciasto można udekorować warstwą śmietany, która wcześniej została ubita z cukrem na sztywno oraz malinami. Smacznego!

Fot. Somat
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat