Kulki mocy dla mięsożerców
Smakowite, mięsne kąski to wciąż dla wielu wyznacznik prawdziwego, sytego obiadu. Aby wspólnym posiłkom nadać nieco nowoczesnego charakteru, zastosujmy inne niż do tej pory nazewnictwo dań!
Dzieci z nieskrywanie większą przyjemnością pochłoną „mięsne kulki” niż standardowe kotlety mielone. Bądźmy kreatywni, a one poproszą o dokładkę! Mięsny posiłek warto także urozmaicić o roślinny dodatek – pieczone ziemniaczki w towarzystwie surówki z sezonowych produktów sprawdzą się idealnie!
Mięsne kulki
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz
- 50 g pestek słonecznika
- 50 g posiekanych białych migdałów
- Delma Maślany smak 80% tłuszczu
Przygotowanie:
- Cebulę obierz, drobno posiekaj.
- W misce wymieszaj mięso, cebulę, jajko, sól i pieprz. Do mięsa dodaj odrobinę bułki tartej (tyle, by mięso nie było zbyt rzadkie i dało się formować).
- Z mięsa uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i obtocz w pestkach słonecznika lub migdałach. Panierkę dociśnij do mięsa.
- Na patelni roztop czubatą łyżkę Delmy Maślany smak 80% tłuszczu i wyłóż na nią połowę kuleczek.
- Smaż na małym ogniu, ciągle obracając, tak by się nie przypaliły. Kiedy kuleczki będą już rumiane ze wszystkich stron przełóż je na talerz i przykryj folią aluminiową, aby "doszły".
- W ten sam sposób usmaż pozostałe kulki. Podawaj na zimno lub na ciepło.
Fot. Delma
Informacja prasowa