Kulki mocy dla mięsożerców

Mięsne kulki - przepis kulinarny.
Smakowite, mięsne kąski to wciąż dla wielu wyznacznik prawdziwego, sytego obiadu. Aby wspólnym posiłkom nadać nieco nowoczesnego charakteru, zastosujmy inne niż do tej pory nazewnictwo dań!

Dzieci z nieskrywanie większą przyjemnością pochłoną „mięsne kulki” niż standardowe kotlety mielone. Bądźmy kreatywni, a one poproszą o dokładkę! Mięsny posiłek warto także urozmaicić o roślinny dodatek – pieczone ziemniaczki w towarzystwie surówki z sezonowych produktów sprawdzą się idealnie!

Mięsne kulki

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • 50 g pestek słonecznika
  • 50 g posiekanych białych migdałów
  • Delma Maślany smak 80% tłuszczu

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz, drobno posiekaj.
  2. W misce wymieszaj mięso, cebulę, jajko, sól i pieprz. Do mięsa dodaj odrobinę bułki tartej (tyle, by mięso nie było zbyt rzadkie i dało się formować).
  3. Z mięsa uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i obtocz w pestkach słonecznika lub migdałach. Panierkę dociśnij do mięsa.
  4. Na patelni roztop czubatą łyżkę Delmy Maślany smak 80% tłuszczu i wyłóż na nią połowę kuleczek.
  5. Smaż na małym ogniu, ciągle obracając, tak by się nie przypaliły. Kiedy kuleczki będą już rumiane ze wszystkich stron przełóż je na talerz i przykryj folią aluminiową, aby "doszły".
  6. W ten sam sposób usmaż pozostałe kulki. Podawaj na zimno lub na ciepło.

Fot. Delma
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat