Kurczak na dyni w kminie i kolendrze

Przepis na pysznego kurczaka z dynią.
Zaczyna się sezon na dynię. Może warto połączyć jej smak z kurczakiem?

Kurczak na dyni w kminie i kolendrze

Składniki:

  • 2 piersi kurczęce – Kurczak Zagrodowy
  • 1 dynia piżmowa
  • 0.4 l cydru jabłkowego
  • 0.1 kg masła
  • 0.1 l śmietany 36%
  • 30 ml octu jabłkowego
  • Kmin/nasiona kolendry
  • Kiszonki różne (rzodkiew, kapusta, kalarepa)

Przygotowanie:

Piersi obsypujemy kminem, po czym podsmażamy na tłuszczu gęsim od strony skóry do momentu aż nabierze koloru złotego brązu. Następnie przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 90 stopni, zalewamy cydrem  i pieczemy około 15 minut. Dynię obieramy ze skóry, tniemy w kostkę około 1 cm  wielkości i pieczemy około 1 godzinę do momentu aż zmięknie. Następnie umieszczamy warzywo w thermomix, dodajemy śmietanę i masło i miksujemy bardzo dokładnie około 5 minut. Upieczone piersi przecinamy na pół, oprószamy rozdrobnioną w moździerzu kolendrą i podajemy na dyni wraz z kiszonkami.

Smacznego!

Fot. Kurczak Zagrodowy
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat