Kurczak w papryce i ziołach na sałacie z roszponką i żurawiną

Przepis na kurczaka w papryce i ziołach na sałacie z roszponką i żurawiną.
Czas przygotowania: 10 minut.
Porcja dla 2 osób.


Składniki:

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 200 g roszponki
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 1 ogórek
  • garść suszonej żurawiny
  • garść kaparów
  • 2 łyżki oleju rzepakowego z cytryną i bazylią


Przyprawy:

  • suszona papryka wędzona
  • zioła prowansalskie
  • bazylia
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

  1. Kurczaka tniemy na małe kawałeczki posypujemy solą, pieprzem, bazylią i suszoną papryką WĘDZONĄ (nada ona niesamowitego smaku!) i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
  2. Podsmażamy wcześniej przygotowane mięso na patelni.
  3. W misce mieszamy roszponkę, pomidory, ogórka i kapary.
  4. Łączymy olej rzepakowy (z cytryną i bazylią) z ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
  5. Polewamy warzywa świeżym sosem i mieszamy.
  6. Wykładamy na talerz sałatę i posypujemy ją podsmażonym kurczakiem 7. Na koniec ozdabiamy danie suszoną żurawiną i gotowe!


Danie jest lekkie, pyszne, bogate w wartości odżywcze i mało kaloryczne! To doskonała alternatywa dla nudnych surówek i sałatek. Pamiętaj, jesteś tym co jesz!
Smacznego!

Marta Bronowicka
(marta.bronowicka@dlalejdis.pl)

Fot. Marta Bronowicka




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat