Kurczak w papryce i ziołach na sałacie z roszponką i żurawiną
Czas przygotowania: 10 minut.
Porcja dla 2 osób.
Składniki:
- 200 g piersi z kurczaka
- 200 g roszponki
- 2 średniej wielkości pomidory
- 1 ogórek
- garść suszonej żurawiny
- garść kaparów
- 2 łyżki oleju rzepakowego z cytryną i bazylią
Przyprawy:
- suszona papryka wędzona
- zioła prowansalskie
- bazylia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kurczaka tniemy na małe kawałeczki posypujemy solą, pieprzem, bazylią i suszoną papryką WĘDZONĄ (nada ona niesamowitego smaku!) i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
- Podsmażamy wcześniej przygotowane mięso na patelni.
- W misce mieszamy roszponkę, pomidory, ogórka i kapary.
- Łączymy olej rzepakowy (z cytryną i bazylią) z ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
- Polewamy warzywa świeżym sosem i mieszamy.
- Wykładamy na talerz sałatę i posypujemy ją podsmażonym kurczakiem 7. Na koniec ozdabiamy danie suszoną żurawiną i gotowe!
Danie jest lekkie, pyszne, bogate w wartości odżywcze i mało kaloryczne! To doskonała alternatywa dla nudnych surówek i sałatek. Pamiętaj, jesteś tym co jesz!
Smacznego!
Marta Bronowicka
(marta.bronowicka@dlalejdis.pl)
Fot. Marta Bronowicka