Kurkuma - cudowna roślina o wszechstronnym zastosowaniu

Opublikowano: 2019-11-27
Wszechstronne zastosowanie kurkumy.


Kurkuma, stanowiąca ważny składnik wielu azjatyckich kuchni, przede wszystkim kuchni hinduskiej, coraz częściej wykorzystywana jest w Europie. Dzieje się tak nie tylko za sprawą jej smaku, ale również szeroko opisywanych właściwości prozdrowotnych. Lista jej zastosowań stale rośnie, podobnie, jak obecnych na rynku preparatów. Czy faktycznie warto się nią zainteresować? Jak kurkuma wpływa na zdrowie? Jak ją stosować? W artykule postaramy się poszukać odpowiedzi na te pytania. Poznasz:

  • 1. Jakie właściwości zdrowotne ma kurkuma?

  • 2. Kurkuma - przeciwwskazania do stosowania

  • 3. Kurkuma - zastosowanie na skórę

  • 4. Różne formy na jej suplementację

Jakie właściwości zdrowotne ma kurkuma?

Choć prace i badania nad kurkumą wciąż trwają, to do tej pory odkryto już wiele jej zastosowań, dzięki którym na stałe zagościła u osób dbających o zdrowie. Do tej pory udało się przebadać i opisać kilkanaście zawartych w kurkumie substancji czynnych, wśród nich warto wymienić tumeron, BDMC, czy najbardziej znaną kurkuminę.

W 2014 niemieccy naukowcy szeroko opisali na łamach czasopisma "Snem Cell Research and Therapy" wpływ tumeronu na procesy naprawcze w ludzkim mózgu, co pozwala przypuszczać, że kurkuma może odegrać poważną rolę w prewencji i leczeniu choroby Alzheimera. Siedem lat wcześniej, amerykański doktor Milan Fiala opisał w "Proceedings of the National Academy of Sciences" wpływ zawartego w kurkumie BDMC na stymulowanie systemu odpornościowego, dzięki czemu uzyskiwało się lepsze przewodzenie impulsów mózgowych, co było implikowane niszczeniem zalegających złogów białkowych. Jego stosowanie pozwala na ograniczenie obumierania neuronów, co może również być istotne przy leczeniu i prewencji Alzheimera.

Zawarta w niej kurkumina jest jednym z najsilniejszych poznanych antyutleniaczy, działającym silnie przeciwzapalnie, oczyszczająco i podobnie do dwóch opisanych wyżej składników, ochronnie na mózg. Polifenole zawarte w kłączu (m.in. wspomniana kurkumina) opisywane są jako substancje zapobiegające powstawaniu nowotworów, ale również jako przyczyniające się do ich cofania.

To jednak nie wszystkie z poznanych zalet kurkumy i kurkuminy. Niektóre badania wskazują ponadto na jej działanie regulacyjne w obrębie układu pokarmowego, redukujące w stanach depresyjnych, ochronnie na serce i układ wieńcowy, a także niebagatelnie poprawiający wygląd skóry.

Kurkuma i kurkumina okazuje się również bardzo dobra na odchudzanie - dzieje się tak dzięki stymulowaniu produkcji żółci, co poprawia procesy trawienne. Poprawia również wrażliwość na insulinę i pomaga w redukowaniu nadmiernego apetytu.

Kurkuma przeciwwskazania do stosowania

Każda substancja, czy pokarm spożywana nieodpowiednio, czy w nadmiarze może powodować problemy. To samo tyczy się kurkumy. Jednym z większych przeciwwskazań do jej stosowania jest ciąża, może bowiem przyczynić się do poronienia lub przedwczesnego urodzenia, pobudzając skurcze macicy. Rozrzedzając krew, potęguje również działanie leków przeciwzakrzepowych (nawet aspiryny), dlatego przed suplementacją warto skonsultować się z lekarzem. Podobnie rzecz się ma u osób z kamicą żółciową, którym może zwiększać odczuwany ból.

Zastosowanie kurkumy na skórę

Pośród wielu zalet kurkumy nie sposób nie wspomnieć o wykorzystaniu jej zewnętrznie, bezpośrednio na skórę. Samodzielnie przyrządzona maseczka z kurkumy niejednej osobie pomogła uporać się z powracającym trądzikiem, osuszyć skórę, czy wyrównać jej koloryt. Jej przygotowanie jest bardzo proste i polega na wymieszaniu 1:1:1 kurkumę z miodem i mlekiem i wymieszaniem do uzyskania jednolitej masy. Jeśli okaże się za gęsta, jej konsystencję łatwo zmienić, dolewając mleka.

Różne formy na jej suplementację

Chciałbyś wprowadzić do swojej diety kurkumę ze względu na jej zdrowotne właściwości, ale nie masz pomysłu jak? Do wyboru masz wiele możliwości - zarówno przygotowując z niej danie (np. aromatyczną pastę), jak i suplementując w formie kapsułek  (np. ekstrakt).

Ciekawą opcją na włączenie kurkumy do naszej diety, jest sporządzenie z niej pasty. Jej przygotowanie zabiera niewiele czasu, a przechowywana w lodówce wytrzyma nawet 3 tygodnie. Do gotującej się szklanki wody trzeba wsypać dwie łyżki kurkumy w proszku i, ciągle mieszając, gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut. Do pasty warto dodać również około łyżeczki pieprzu, ponieważ kurkuma z pieprzem wchłania się nawet 20-krotnie lepiej, niż sama (to wpływ oddziaływania zawartej w pieprzu piperyny na wchłanianie kurkuminy). Innym znanym przepisem jest również tzw. złote mleko, które przygotowuje się, dodając łyżeczkę pasty z kurkumy na szklankę gorącego mleka, doprawić masłem, miodem i ulubionymi przyprawami.

Osobom ceniącym wygodę, a także nieprzepadającym za smakiem kurkumy, z pewnością przypadną do gustu suplementy, zawierające ekstrakt z kurkumy. Niektóre z dostępnych na rynku to po prostu sproszkowana kurkuma zamknięta w kapsułce, ale występuje ona również w innych formach, jak np. ekstrakt kurkuminy. Kurkuma w tabletkach często występuje w towarzystwie innych prozdrowotnych składników jak np. czarnuszki, piperyny, czy kapsaicyny. Ostatnio coraz popularniejsza staje się kurkuma micelarna. Tzw. solubilizacja czyli proces znacznej poprawy  rozpuszczalności substancji wpływa na szybkie wchłanianie oraz wysoką biodostępność - w tym przypadku kurkumy. Kurkuma micelarna lub micelizowana zaapewnia skuteczniejszą i zdecydowanie bardziej równomierną absorpcję. Duży wybór kurkumy zawierającej standaryzowane ekstrakty oraz wiele form aktywnej kurkuminy można znaleźć w sklepie https://www.sklepzycia.pl/kurkuma

Czy warto?

Wspaniałe właściwości kurkumy wciąż zaskakują naukowców, odkrywających coraz to nowe lecznicze zastosowania. Jest ona produktem całkowicie naturalnym, do tego świetnie smakuje, dlatego naszym zdaniem warto ją wypróbować i przydzielić miejsce w swojej kuchni lub wśród przyjmowanych suplementów.




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat