Kwasy Omega 3-6-9 na co dzień i od święta

Opublikowano: 2019-04-11
Zdrowe propozycje na Wielkanoc od EstroVity.
Kwasy tłuszczowe Omega 3-6-9 są niezbędnymi składnikami odżywczymi, pełniącymi ważną rolę w zapobieganiu chorobom serca i udarom mózgu.

Liczne publikacje naukowców udowodniły, że zdrowe tłuszcze Omega 3-6 i 9 mogą stanowić wsparcie w procesie odchudzania, co przeczy stereotypom dotyczącym obecności tłuszczu w pożywieniu osób dążących do redukcji wagi. Dobroczynne właściwości składników sprawiają, że dieta Omega zdobywa coraz więcej zwolenników na całym świecie.

Jakie korzyści płyną z obecności kwasów Omega-3 w codziennej diecie?
Liczne publikacje naukowe dowodzą, że nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 zmniejszają:

  • ciśnienie krwi;
  • poziom trójglicerydów;
  • zaburzenia ze strony układu immunologicznego;
  • ryzyko powstawania zatorów w tętnicach;
  • prawdopodobieństwo wystąpienia arytmii serca;
  • ryzyko zawału serca i udaru mózgu;
  • problemy w postaci stanów zapalnych stawów;
  • ryzyko zachorowania na nowotwory,
  • stres oksydacyjny komórek organizmu.

Po jakie produkty sięgać, aby dostarczyć organizmowi kwasów Omega?
Dobroczynne działanie nienasyconych kwasów tłuszczowych przemawia za regularnym sięganiem po nie. Organizm nie jest w stanie ich wyprodukować, co oznacza, że ​​musimy polegać na dobrze dobranej i zróżnicowanej diecie, aby zapewnić sobie wystarczającą ich ilość. Z tego względu zdecydowanie warto sięgać po pokarmy pochodzenia zwierzęcego, ryby i rośliny, uzupełniając je specjalnie przygotowanymi produktami w postaci płynnej. Lekarze zalecają spożywanie ryb (szczególnie tłustych gatunków) co najmniej dwa razy w tygodniu. Łosoś, makrela, śledź, sardynki, pstrąg i tuńczyk są szczególnie bogate w kwasy tłuszczowe Omega.

Podczas gdy dobrej jakości żywność w naturalny sposób pokrywa zapotrzebowanie na ten składnik w codziennej diecie, osoby, które nie przepadają za smakiem ryb (lub mieszkają w okolicach, w których trudno o świeży, pełnowartościowy pokarm tego typu), mogą sięgnąć po gotowe produkty dostępne w aptekach, takie jak chociażby Estrovita Omega 3-6-9. Dobrym źródłem kwasów Omega w pożywieniu są również owoce morza, takie jak kalmary, przegrzebki i małże. Oprócz tego, w zbilansowanej diecie nie powinno zabraknąć innych pokarmów bogatych w te substancje – oleju rzepakowego, sojowego, siemienia lnianego, nasion chia i orzechów włoskich.

W jaki sposób można przemycić kwasy Omega-3, 6 i 9 do potraw spożywanych na co dzień i od święta?
Warto pamiętać o zasadach zdrowego odżywiania nie tylko na co dzień, ale również podczas przygotowywania świątecznych potraw. Wielkanocne ciasta mogą zachwycać smakiem również wtedy, gdy zostaną wzbogacone o bakalie, takie jak orzechy włoskie czy suszona czarna porzeczka. Warto również rozważyć zastąpienie niektórych cięższych potraw ich lżejszymi i zdrowszymi wersjami – na przykład do tradycyjnej sałatki jarzynowej, zamiast kupionego w sklepie majonezu (mającego etykietę z długim składem), warto dodać ten samodzielnie przygotowany. Sposób jego przygotowania jest banalnie prosty. Warto również przetestować nasze zdrowe przepisy, przygotowane specjalnie na Święta!

Zdrowe dania i przekąski na Święta Wielkanocne
Sprawdźcie nasze propozycje pożywnych i zdrowych dań czy przekąsek, które mogą urozmaicić świąteczny stół. Nie trzeba rezygnować z tradycyjnych, wielkanocnych potraw, żeby cieszyć się ucztą w rodzinnym gronie, wystarczy np. zastąpić kupny majonez produktem przygotowanym w domu, słodycze bakaliami, ciężkie ciasta ich lżejszymi zamiennikami, a do świątecznego repertuaru wprowadzić kilka z naszych zdrowych propozycji dań i przekąsek.

Domowy majonez z EstroVitą
Kto nie lubi smaku domowego majonezu? Ten sos jest znakomitym dodatkiem do wielu potraw, gości na świątecznym, ale także codziennym stole. Nie jest to produkt najmniej kaloryczny, ale spożywany w niewielkich ilościach okazać się może dobrym źródłem wielu składników odżywczych. Zwłaszcza jeżeli przygotujesz domowy majonez z dodatkiem EstroVity.

Składniki:

  • 1 żółtko;
  • ¾ szklanki oleju słonecznikowego;
  • 1 łyżka EstroVity;
  • pół łyżki soku z cytryny;
  • 1 łyżeczka musztardy; szczypta soli.

Przygotowanie:
Sekretem udanego majonezu jest wykorzystanie produktów wysokiej jakości, a także mieszanie ich wszystkich dopiero po osiągnięciu przez nie takiej samej, pokojowej temperatury. Zacznij od wbicia żółtka do miski, dodania soli i soku z cytryny. Pomieszaj je starannie. Żółtko najlepiej jest ucierać ręcznie, wykorzystując metalową trzepaczkę. Na początku dodawaj po kilka kropli oleju i ucieraj całość chwilę. Następnie można olej wlewać szybciej, cienkim strumieniem. W tym momencie dodaj także EstroVitę. Oleju dodaj tyle, by od razu mógł się połączyć z masą, która znajduje się w misce. Sos zamieni się po chwili w gęsty, biały majonez. Warto pamiętać, że im dłużej uciera się majonez, tym robi się on bardziej gęsty. Do smaku najlepiej jest doprawić go musztardą. Ewentualnie można dodać jeszcze trochę soli oraz soku z cytryny. Taki domowy majonez jest znakomitym dodatkiem do sałatek i kanapek. Jeśli chcesz mieć jego zapas w lodówce, pamiętaj, że domowy majonez można przechowywać w słoiczku w lodówce tylko przez kilka dni.

Pomysły na zdrowe ciasta
Ciasta to ten rodzaj słodkiej przyjemności, który dla wielu osób kojarzy się z grzeszną pokusą.  Ciężko sobie wyobrazić Święta bez nich, jednak zazwyczaj są one pełne cukru, tłuste i po prostu niezdrowe. Tymczasem wcale nie musi tak być. Wystarczy wiedzieć, po jakie przepisy warto sięgać. Są to przede wszystkim pomysły na desery wegańskie, w których słodkość wynika z bardzo zdrowych dodatków.

Owocowy wsad
Nie ma niczego dziwnego w tym, że dodatkiem do ciasta są owoce. Żeby jednak było zdrowiej, stać się mogą one elementem samego ciasta. Na przykład rozgnieciony banan, mus z jabłek, awokado, to elementy wpływające na soczystość całości. Dodatkowo dodają one słodyczy, a więc nie trzeba już sięgać po większe ilości cukru. Owoce w cieście to mogą być również ekologiczne bakalie, a także dodatek zdrowszych zamienników cukru, takich jak ksylolit, syrop z agawy oraz miód.

Warzywa
Ciasta z warzyw brzmią abstrakcyjnie, ale tak naprawdę są one coraz bardziej popularne. Przykładem na to jest na przykład ciasto marchewkowe albo dyniowe. Dodatek warzyw to nie tylko element wpływający na przemycenie do nich jeszcze większej porcji witamin, ale także sposób na to, aby były wilgotne i przyjemne dla podniebienia bez dodatku masła. Z jakich warzyw można robić ciasto? Z buraków, fasoli, ciecierzycy, a nawet z ziemniaków. Takie wypieki przekonają nawet największego wroga warzyw.

Błonnik
Ciasta z kaszą jaglaną oraz z płatkami owsianymi stanowią idealne źródło błonnika w diecie. Mało tego, te produkty uznawane są za jedne z najzdrowszych obecnych na rynku. Dodatkowo mają one neutralny smak, a to znaczy, że można je samodzielnie „przyprawić” i nadać deserowy charakter. Takie dodatki sprawiają, że ciasto ze słodkiego deseru zamieni się w pełnowartościową przekąskę.

Orzechy
Orzechy są zdrowe i nie trzeba nikogo o tym przekonywać. W cieście można ich użyć jako jeden z zamienników dla mąki pszennej. Wystarczy zmielić orzechy, aby uzyskać ciasto bez glutenu, a pełne aromatu i witamin.

Bakalie – zdrowa alternatywa dla słodyczy
Bakalie mogą z sukcesem zastępować tradycyjne słodycze. Warto po nie sięgnąć także w okresie świątecznym. Mianem bakalii określa się suszone owoce południowe, wykorzystywane w cukiernictwie (i nie tylko) już od lat. Spotyka się je pod różnymi postaciami, mogą być suszone w całości, w kawałkach albo jako wygodne płatki, jak w przypadku migdałów. Do grona bakalii zalicza się najczęściej: rodzynki (rodzynki sułtanki i koryntki), morele suszone, daktyle suszone, ananasy suszone, śliwki suszone, żurawinę suszoną, mango suszone.

Bakalie to składniki bogate w białko. Dzięki temu powinny je wybierać osoby, które nie dostarczają go sobie w innych formach, na przykład wegetarianie i weganie. Zawierają naturalny cukier, dlatego niewskazane jest ich dosładzanie. Nie trzeba również dodawać do nich tłuszczy, przede wszystkim bardzo niezdrowego oleju palmowego.

PRZEPISY – PROPOZYCJE OD ESTROVITY

Sałatka z jajkiem, białą fasolą i roszponką

Do przygotowania pożywnej sałatki z jajkiem, białą fasolą i roszponką potrzebne będą:

  • roszponka,
  • biała fasola,
  • kalarepa (pokrojona w słupki),
  • jajka ugotowane na twardo (pokrojone w połówki),
  • liście pietruszki.

Oprócz tego niezbędne są:

  • 3 łyżki wody,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka oliwy,
  • łyżeczka musztardy,
  • łyżeczka miodu,
  • porcja Estrovity.

Sposób przygotowania:
Z powyższych płynnych składników przygotowujemy sos do sałatki. Musztardę, miód, cytrynę wraz z oliwą i przyprawami umieszczamy w blenderze i łączymy, tworząc gładką masę. Wcześniej pokrojone warzywa układamy na talerzu, skrapiając kilkoma łyżkami sosu.

Sałatka z jajkiem, białą fasolą i roszponką jest źródłem białka i żelaza, a także – za sprawą dodatków takich jak Estrovita – kwasów Omega-3.

Twarożek z owocami i kardamonem

Zdrowa przekąska, która może stanowić ciekawy pomysł na drugie śniadanie. Do jej przygotowania potrzebne będą składniki takie jak:

  • chudy twaróg,
  • szczypta suszonego imbiru,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta kardamonu,
  • szczypta cynamonu,
  • porcja Estrovity,
  • 2 łyżki miodu,
  • aromat waniliowy,
  • gruszka,
  • jabłko,
  • śliwka,
  • tosty pełnoziarniste.

Sposób przygotowania:
Do porcji chudego twarogu dodajemy miód, Estrovitę, przyprawy oraz aromat waniliowy. Całość dokładnie mieszamy i umieszczamy na talerzu. Obok kładziemy – pokrojone w kostkę – jabłko, gruszkę i śliwkę. Do śniadania brakuje tylko tostów pełnoziarnistych, pokrojonych w trójkąty. Gotowe!

Naleśniki z kremem daktylowym i truskawkami

Zdrowe śniadanie, które przypadnie do gustu małym i dużym. Do jego przygotowania potrzebne będą następujące składniki:

  • 80 g namoczonych daktyli,
  • mleko sojowe,
  • truskawki pokrojone w ćwiartki,
  • wiórki kokosowe,
  • łyżka masła orzechowego,
  • miód do smaku,
  • Estrovita.

Sposób przygotowania:
Daktyle wraz z miodem, Estrovitą i masłem orzechowym blendujemy na gładką masę. Następnie przekładamy nią placki naleśnikowe i zwijamy w kwadraty lub rulony – wedle upodobania. Na górze umieszczamy ćwiartki truskawek. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.

Bakłażan smażony w papryce wędzonej

Tortilla nadziewana bakłażanem smażonym w papryce wędzonej stanowi propozycję sycącego, smacznego i zdrowego dania. Do przygotowania przekąski potrzebne będą:

  • hummus naturalny,
  • pietruszka,
  • chili,
  • Estrovita,
  • tortilla,
  • bakłażan smażony w papryce wędzonej,
  • żółty pomidor,
  • prażone pestki dyni i słonecznika.

Sposób przygotowania:
W blenderze umieszczamy hummus, pietruszkę, szczyptę chili, i porcję Estrovity. Miksujemy na gładką masę. Tak przygotowaną pastę nakładamy na tortillę, dokładamy kawałki bakłażana, plasterki żółtego pomidora. Posypujemy pestkami dyni i słonecznika. Całość zwijamy w rulon. Kroimy na mniejsze kawałki.

Smacznego!

Fot. Estrovita
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
gggasd