Lecznicze właściwości miodu

Miód i jego lecznicze właściwości.
Miód jest nie tylko bardzo smaczny, ma również zbawienne właściwości dla naszego organizmu. Dobrze wprowadzić go do codziennej diety.

Apiterapia, czyli kuracja miodem, to leczenie oraz profilaktyka wielu dolegliwości przy zastosowaniu miodu oraz innych pszczelich produktów np. propolisu. W miodzie obecnych jest wiele pierwiastków istotnych dla naszego organizmu, m.in.: fosfor, wapń, magnez, żelazo, mangan oraz potas.

Miodowe leki świetnie sprawdzają się w okresie wzmożonego wysiłku fizycznego oraz umysłowego, osłabieniu, chorobach przewlekłych, a także niedoborze składników mineralnych. Są rekomendowane zarówno dzieciom, jak i osobom starszym. Pomagają w błyskawicznym tempie wzmocnić odporność organizmu oraz przywrócić apetyt.

Miód jest używany w profilaktyce i leczeniu dolegliwości układu oddechowego. Ma działanie wykrztuśne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Wspiera także odporność organizmu. Jest wykorzystywany w leczeniu takich schorzeń jak kaszel, chrypka, zapalenie zatok, zapalenie gardła, katar, gorączka. Jeżeli chodzi o układ trawienny, tutaj również może zdziałać wiele dobrego. Pobudza trawienie i usuwa zaparcia. Stosuje się go pomocniczo w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Miód wpływa korzystnie na pracę serca. Poprawia krążenie krwi oraz redukuje ciśnienie. Jest wykorzystywany m.in. w leczeniu choroby wieńcowej. Wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu moczowego. Jest stosowany w leczeniu chorób takich jak: kamica nerkowa, kamica pęcherza moczowego oraz zapalenie nerek i pęcherza. Działa również uspokajająco. Poprawia nastrój i samopoczucie, jest używany w walce z  bezsennością oraz nerwicą. Miód doskonale sprawdza się w leczeniu chorób skóry, ran i odmrożeń. Wspomaga ich gojenie, jak również zapobiega powstawaniu blizn pooparzeniowych. Miód zapewnia skórze odpowiedni poziom nawilżenia. Jest składnikiem wielu kosmetyków, nawet tych które są przeznaczone do pielęgnacji delikatnej skóry dzieci.

Lecznicze właściwości miodu wzmacnia połączenie z ziołami. W duecie z pokrzywą poprawia pracę trzustki i przemianę materii, z aronią przywraca apetyt oraz reguluje ciśnienie krwi. Połączenie miodu z melisą działa uspokajająco i rozkurczowo, natomiast z podbiałem przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i wykrztuśnie.

Ze względu na właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne miód jest polecany każdemu, bez względu na wiek. Można wybierać spośród wielu rodzajów miodów, które mają różne smaki i aromaty, więc każdy z pewnością znajdzie produkt idealny dla siebie.

Beata Jabłońska
(beata.jablonska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat