3-warstwowymi listkami ręczników papierowych marki Lambi zabrudzone lub zamoczone powierzchnie możemy wycierać kilkukrotnie. Stworzono je w trosce o utrzymanie idealnej czystości w kuchni w zgodzie z ideą zrównoważonego rozwoju.
Segregacja – lubię to!
To, czy żyjemy w zgodzie z ideą „less waste” najlepiej widać po stanie naszej kuchni. Czy znajdują się w niej oddzielne kosze na papier, tworzywa sztuczne i odpady organiczne? Segregacja to podstawa, o której nie możemy zapominać. Tymczasem, jak wynika z badania ARC Rynek i Opinia i Forum Odpowiedzialnego Biznesu, tylko 66 proc. Polaków deklaruje, że stosuje się do jej zasad. Nie bądźmy zatem w mniej świadomej mniejszości i dawajmy przykład innym – dzieciom, sąsiadom, rodzicom. Rozmawiając z innymi o znaczeniu segregacji i dbaniu o nią na co dzień, możemy skutecznie zmienić nastawienie osób wokół. Wystarczy trochę motywacji i konsekwencji.
Jednorazówki? Nie, dziękuję
Duży wpływ na utrzymanie kuchni w zgodzie z „less waste” ma oprócz segregacji kwestia rezygnacji z przedmiotów jednokrotnego użytku – talerzyków, kubków czy plastikowych słomek. Te ostatnie rozkładają się od kilkuset lat do tysiąca. Rezygnując z nich na korzyść słomek papierowych czy metalowych, w perspektywie kilku miesięcy czy lat robimy dla środowiska więcej niż moglibyśmy przypuszczać. Podobnie w przypadku ręczników papierowych. Wybierając te wysokiej jakości, np. 3-warstwowe ręczniki papierowe Lambi, stawiamy na czystość w zgodzie ze zrównoważonym rozwojem. Dlaczego? Ręczniki papierowe wspomnianej marki są na tyle wytrzymałe, że możemy z nich korzystać kilkukrotnie – po osuszeniu są gotowe do ponownego użytku.
Jak ręczniki papierowe, to tylko od Lambi
Produkcja marki Lambi odbywa się odpowiedzialnie, z poszanowaniem środowiska. Około 90% drewna pozyskiwanego przez właściciela marki Lambi (Metsä Group) jest certyfikowane, a 100% pochodzi ze zrównoważonych upraw. Marka zwraca też uwagę na jak najbardziej efektywne korzystanie z wody i energii. Tej samej wody używa się wielokrotnie i krąży ona w całym procesie produkcyjnym.
Mocną stroną produktu Lambi jest też jego wydajność. Ręczniki papierowe tej marki starczają na długo, a my możemy kupować rzadziej i generować mniej odpadów. Jeżeli dodatkowo, przy okazji wyjścia do sklepu, wykorzystujemy własne, wielorazowe opakowania, a chociaż część towarów staramy się kupować na wagę i trzymać w szklanych pojemnikach, możemy z dumą mówić o sobie jako przyjaciołach środowiska. Zalicza się do nich z pewnością marka Lambi ulepszająca opakowania wszystkich swoich produktów pod kątem założeń zrównoważonego rozwoju. Dowód? W ciągu samych dwóch ostatnich lat marka zmniejszyła ilość plastiku na foliach opakowaniowych o 17%. Jej celem na 2030 rok jest oferowanie produktów całkowicie pozbawionych plastiku.
Przyszłość środowiska w Twojej kuchni
Marząc o kuchni w zgodzie z „less waste”, stawiajmy zatem przede wszystkim na segregację i rezygnację z artykułów jednorazowych na korzyść tych pozwalających na kilkukrotne użycie. Łącząc te działania z korzystaniem z ekologicznych środków czystości, kupnem energo- i wodooszczędnych sprzętów mamy pewność, że nie przyczyniamy się do pogorszenia stanu środowiska. Czy jest coś, co może dać większą radość osobie wrażliwej na stan planety?
Fot. Lambi
Informacja prasowa