Linguine z kurczakiem

Przepis kulinarny: Linguine z kurczakiem w pomidorowo-czosnkowym sosie z bazylią .
Sos do kurczaka z czosnkiem Roleski to idealny balans sosu pomidorowego z odpowiednio dobraną ilością czosnku.

Propozycja ta sprawdzi się zarówno jako dodatek na zimno, jak i na ciepło – w tym do przyrządzenia sosu pomidorowo-czosnkowego, w którym zanurzymy kawałki kurczaka, podane po przygotowaniu z włoskim linguine.

Pasty i wszelkiego rodzaju dania makaronowe rodem ze słonecznej Italii są kochane przez ludzi na całym świecie. Według wielu danych, Włosi zjadają 30 kg makaronu rocznie – a w ostatnim okresie Polacy prawdopodobnie nie są gorsi w tym zestawieniu. Linguine to rodzaj makaronu podobnego do spaghetti, jednak o bardziej spłaszczonym kształcie. Świetnie sprawdzi się do dań, w których pierwsze skrzypce gra drób. Linguine z kurczakiem w pomidorowo-czosnkowym sosie z bazylią to propozycja oryginalnego podania piersi z kurczaka. Danie stworzone z dodatkiem sosu do kurczaka z czosnkiem Roleski pozwoli odkryć nam nowe smaki i ponownie rozsmakować się w najpopularniejszym w Polsce mięsie.

Składniki ( 4 porcje):

  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 150 ml Sosu do kurczaka z czosnkiem Roleski
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek świeżej bazylii
  • 60 g masła
  • 250 g makaronu typu linguine (ewentualnie spaghetti lub tagliatelle)
  • parmezan

Przygotowanie

  1. Kurczaka oczyszczamy z błon, myjemy i dokładnie suszymy.
  2. Mięso kroimy wzdłuż tak, aby powstały grube plastry. Można je również rozbić, jak schabowe. Każdy kawałek nacieramy solą i świeżo mielonym pieprzem z każdej strony.
  3. Pomidory kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Bazylię siekamy.
  4. Gotujemy wodę na makaron, solimy ją i dolewamy odrobinę oliwy. Wrzucamy makaron i gotujemy, aż będzie al dente. Następnie przecedzamy przez sito, ale nie wylewamy całej wody po gotowaniu. Zostawiamy pół szklanki - posłuży nam do zagęszczenia sosu.
  5. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy kurczaka i smażymy po kilka minut z każdej strony, aż będzie złocistobrązowy.
  6. Mięso zdejmujemy z ognia i odkładamy na bok.
  7. Zmniejszamy ogień i na tą samą patelnię wrzucamy czosnek. Smażymy do lekkiego zarumienienia. Następnie dorzucamy pomidory oraz Sos do kurczaka z czosnkiem Roleski.
  8. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Wlewamy kilka łyżek wody po makaronie i gotujemy. Następnie dodajemy masło i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.
  9. Wrzucamy makaron i kurczaka. Dokładnie mieszamy i wyłączamy ogień. Odstawiamy na chwilę, po czym dodajemy bazylię.

Sposób podania
Serwujemy na głębokich talerzach, posypujemy tartym parmezanem i listkami bazylii. Smacznego!

Fot. Roleski
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat