Liść laurowy – poznaj jego właściwości
W polskiej kuchni liść laurowy traktowany jest jako przyprawa stosowana najczęściej do zup, sosów, marynowanych i kiszonych warzyw.
Jednak ten niezwykły liść posiada wiele innych, cennych właściwości. Oto one:
- Działanie przeciwzapalne – gdy się skaleczysz, warto zrobić okład z liścia laurowego. Zanim owiniesz nim skaleczone miejsce, namocz kilka liści laurowych w ciepłej wodzie, potem przyłóż je do rany i zabandażuj. Okład pozostaw na 3 godziny, potem zrób nowy.
- Odstrasza insekty – jeśli w twoim domu pojawiły się nieproszeni lokatorzy w postaci insektów, włóż listek laurowy do szafek i szufladek. To doskonała metoda na pozbycie się moli, karaluchów czy robaczków spożywczych.
- Posiada lecznicze właściwości - obniża poziom cukru we krwi, zwalcza migreny, leczy reumatyzm, zakażenia oraz wrzody na żołądku – to tylko niektóre właściwości lecznicze liścia laurowego. Bardzo często dodawany jest do maści, które leczą skręcenia, skaleczenia, bóle mięśni i stawów.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot pixabay.com