Lobio z czerwonej fasoli

Opublikowano: 2020-11-19
Kulinarna podróż do Gruzji - przepis kulinarny.
Gruzja jesienią obfituje w piękne kolory i niesamowite krajobrazy.

W czasach, gdy podróżowanie jest utrudnione, możemy przenieść się do krainy wina poprzez kuchnię. Świetną propozycją na obiad będzie tradycyjne gruzińskie danie – lobio z czerwonej fasoli.

Składniki:

  • 350g czerwonej fasoli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 80g orzechów włoskich
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka oliwy
  • garść świeżej kolendry

Przygotowanie:

  1. Fasolę wsyp do miski i wlej 3 szklanki wody. Pozostaw na noc.  Następnego dnia przepłucz fasolę i umieść ją w garnku. Wlej do niego 5 szklanek wody i dodaj liście laurowe. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, następnie zmniejsz ogień i gotuj częściowo pod przykryciem, aż fasola zmięknie – może potrwać to ok. 1,5 godziny. W tym czasie na patelni rozpuść masło i usmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj drobno posiekany czosnek. Gotuj jeszcze przez minutę, a następnie zdejmij z ognia.
  2. Gdy fasola będzie już miękka, upewnij się, że w garnku pozostało około 1/2 szklanki wody z gotowania. Jeśli jest więcej – odlej nadmiar. Następnie rozgnieć fasolę za pomocą tłuczka do ziemniaków lub łyżki. Możesz rozgnieść całą fasolę lub część pozostawić w całości. Dodaj do garnka koncentrat pomidorowy oraz podsmażoną wcześniej cebulę. Gotuj na wolnym ogniu. Po kilku minutach dodaj orzechy włoskie, sól i przyprawy. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż wszystkie smaki się połączą.
  3. Lobio podawaj na zimno lub na ciepło, skropione oliwą z oliwek i posypane świeżą kolendrą. To danie świetnie będzie komponować się z gruzińskim białym półwytrawnym winem, np. Marani Tbilisuri.

Fot. Marani
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat