Łódki cykorii z farszem

Łódki cykorii z sałatką z tuńczyka z ryżem, korniszonami, kiełkami - przepis kulinarny.
Ma być pysznie, ma być szybko, ma być zdrowo! Jeśli tak – to z pewnością tym wymaganiom sprosta przepis na ekspresową przekąskę, w której w roli głównej znajdziecie cykorię.

Okraszona farszem na bazie ryżu, tuńczyka i warzywnych dodatków zaskoczy niejednego smakosza a Wam pozwoli wypłynąć na wody kulinarnych inspiracji wartych sprawdzenia i polecenia. Smacznego!

Składniki (4–6 porcji)

  • 3 średnie cykorie
  • 100 g ryżu (waga przed ugotowaniem)
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 4 średnie ogórki korniszony
  • 1/4 ogórka świeżego „długiego”
  • garść ulubionych kiełków np. z rzodkiewki
  • 1 łyżeczka czarnuszki (nasiona)
  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
  • 1 ząbek czosnku
  • 2–3 łyżki oleju Rapso
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Wykonanie

  1. Cykorie rozdziel na pojedyncze listki i umyj, następnie osusz.
  2. Ryż ugotuj według zaleceń producenta. Ostudź.
  3. Ogórki (oba rodzaje), dymkę i czosnek pokrój w kostkę.
  4. Do miski wyłóż: ryż, osączonego tuńczyka, ogórki, kiełki, czarnuszkę, dymkę, czosnek, majonez, olej.
  5. Wymieszaj i dopraw do smaku.
  6. Odstaw na 1 godzinę i ponownie wymieszaj, sprawdź smak i ewentualnie dopraw.
  7. Listki cykorii napełniaj przygotowanym farszem i układaj na talerzach.

Fot. VOG Polska
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat