Łódki cykorii z farszem
Ma być pysznie, ma być szybko, ma być zdrowo! Jeśli tak – to z pewnością tym wymaganiom sprosta przepis na ekspresową przekąskę, w której w roli głównej znajdziecie cykorię.
Okraszona farszem na bazie ryżu, tuńczyka i warzywnych dodatków zaskoczy niejednego smakosza a Wam pozwoli wypłynąć na wody kulinarnych inspiracji wartych sprawdzenia i polecenia. Smacznego!
Składniki (4–6 porcji)
- 3 średnie cykorie
- 100 g ryżu (waga przed ugotowaniem)
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 4 średnie ogórki korniszony
- 1/4 ogórka świeżego „długiego”
- garść ulubionych kiełków np. z rzodkiewki
- 1 łyżeczka czarnuszki (nasiona)
- 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
- 1 ząbek czosnku
- 2–3 łyżki oleju Rapso
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
Wykonanie
- Cykorie rozdziel na pojedyncze listki i umyj, następnie osusz.
- Ryż ugotuj według zaleceń producenta. Ostudź.
- Ogórki (oba rodzaje), dymkę i czosnek pokrój w kostkę.
- Do miski wyłóż: ryż, osączonego tuńczyka, ogórki, kiełki, czarnuszkę, dymkę, czosnek, majonez, olej.
- Wymieszaj i dopraw do smaku.
- Odstaw na 1 godzinę i ponownie wymieszaj, sprawdź smak i ewentualnie dopraw.
- Listki cykorii napełniaj przygotowanym farszem i układaj na talerzach.
Fot. VOG Polska
Informacja prasowa