Kolorowe lody na patyku (TM5)
20 min. 5 godz. 30 min. Średni 6 sztuk na 1 sztukę: Wartość kaloryczna 862.2 kJ, Wartość kaloryczna 205.9 kcal, Białko 4.6 g, Węglowodany 15.9 g, Tłuszcz 15 g, Cholesterol 36.3 mg, Błonnik 2.6 g
Składniki
Warstwa czerwona (truskawkowa)
- 2 łyżki rodzynek, przekrojonych na pół
- 300 g truskawek, świeżych
- 50 g wody
- 40 g syropu z agawy lub 40 g cukru pudru
Warstwa biała (waniliowa)
- 150 g serka kremowego, śmietankowego, podzielonego na kawałki
- 150 g jogurtu typu greckiego
- 30 g syropu z agawy lub 30 g cukru pudru
- ½ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Warstwa zielona (kiwi)
- 250 g kiwi, pokrojonego na kawałki
- 50 g wody
- 40 g syropu z agawy lub 40 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Części Thermomixa
Przygotowanie w urządzeniu Thermomix
Warstwa czerwona (truskawkowa)
- Do 6 plastikowych kubeczków równomiernie wsypać rodzynki, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć truskawki, dodać wodę i syrop z agawy, zmiksować 20 s/obr. 8. Masę truskawkową równomiernie rozlać do przygotowanych wcześniej kubeczków, odstawić do zamrażalnika na 1 godz. 30 min. Umyć naczynie miksujące.
Warstwa biała (waniliowa)
- Do naczynia miksującego włożyć serek kremowy i jogurt, dodać syrop z agawy i cukier waniliowy, wymieszać 20 s/obr. 3. Masę waniliową rozlać równomiernie do plastikowych kubeczków, w których znajduje się zamrożona masa truskawkowa. W środku każdego kubeczka umieścić patyczek do lodów, wbijając go na głębokość ok. 3 cm. Kubeczki odstawić do zamrażalnika na 30 min. Umyć naczynie miksujące.
Warstwa zielona (kiwi)
- Do naczynia miksującego włożyć kiwi, dodać wodę, syrop z agawy i sok z cytryny, zmiksować 15 s/obr. 8. Masę kiwi rozlać równomiernie do plastikowych kubeczków, w których znajduje się masa truskawkowa i waniliowa, odstawić do zamrażalnika na min. 3 godz.
- Kolorowe lody na patyku ostrożnie wyjąć, rozcinając kubeczki nożyczkami.
Wskazówka
- Przepis „Cukier puder” znajduje się w książce podstawowej do TM5 „Kulinarne ABC” na str. 34 i kolekcji o tym samym tytule znajdującej się na platformie Cookidoo®.
Wariant
- Syrop z agawy można zastąpić taką samą ilością syropu klonowego.
- Rodzynki można zastąpić taką samą ilością groszków czekoladowych lub drobno pokrojonej czekolady.
Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix
Warstwa czerwona (truskawkowa)
- Do 6 plastikowych kubeczków równomiernie wsypać rodzynki, odstawić.
- Do naczynia włożyć truskawki, dodać wodę i syrop z agawy, zmiksować. Masę truskawkową równomiernie rozlać do przygotowanych wcześniej kubeczków, odstawić do zamrażalnika na 1 godz. 30 min.
Warstwa biała (waniliowa)
- Do naczynia włożyć serek kremowy i jogurt, dodać syrop z agawy i cukier waniliowy, wymieszać. Masę waniliową rozlać równomiernie do plastikowych kubeczków, w których znajduje się zamrożona masa truskawkowa. W środku każdego kubeczka umieścić patyczek do lodów, wbijając go na głębokość ok. 3 cm. Kubeczki odstawić do zamrażalnika na 30 min.
Warstwa zielona (kiwi)
- Do naczynia włożyć kiwi, dodać wodę, syrop z agawy i sok z cytryny, zmiksować. Masę kiwi rozlać równomiernie do plastikowych kubeczków, w których znajduje się masa truskawkowa i waniliowa, odstawić do zamrażalnika na min. 3 godz.
- Kolorowe lody na patyku ostrożnie wyjąć, rozcinając kubeczki nożyczkami.
Fot. Thermomix
Informacja prasowa