Lodowy zawrót głowy

Kolorowe lody na patyku - przepis kulinarny.
Jak przygotować domowe lody?

Kolorowe lody na patyku (TM5)

 20 min.  5 godz. 30 min.  Średni  6 sztuk  na 1 sztukę: Wartość kaloryczna 862.2 kJ, Wartość kaloryczna 205.9 kcal, Białko 4.6 g, Węglowodany 15.9 g, Tłuszcz 15 g, Cholesterol 36.3 mg, Błonnik 2.6 g

Składniki

Warstwa czerwona (truskawkowa)

  • 2 łyżki rodzynek, przekrojonych na pół
  • 300 g truskawek, świeżych
  • 50 g wody
  • 40 g syropu z agawy lub 40 g cukru pudru

Warstwa biała (waniliowa)

  • 150 g serka kremowego, śmietankowego, podzielonego na kawałki
  • 150 g jogurtu typu greckiego
  • 30 g syropu z agawy lub 30 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Warstwa zielona (kiwi)

  • 250 g kiwi, pokrojonego na kawałki
  • 50 g wody
  • 40 g syropu z agawy lub 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

Części Thermomixa

  • miarka

Przygotowanie w urządzeniu Thermomix

Warstwa czerwona (truskawkowa)

  1. Do 6 plastikowych kubeczków równomiernie wsypać rodzynki, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć truskawki, dodać wodę i syrop z agawy, zmiksować 20 s/obr. 8. Masę truskawkową równomiernie rozlać do przygotowanych wcześniej kubeczków, odstawić do zamrażalnika na 1 godz. 30 min. Umyć naczynie miksujące.

Warstwa biała (waniliowa)

  1. Do naczynia miksującego włożyć serek kremowy i jogurt, dodać syrop z agawy i cukier waniliowy, wymieszać 20 s/obr. 3. Masę waniliową rozlać równomiernie do plastikowych kubeczków, w których znajduje się zamrożona masa truskawkowa. W środku każdego kubeczka umieścić patyczek do lodów, wbijając go na głębokość ok. 3 cm. Kubeczki odstawić do zamrażalnika na 30 min. Umyć naczynie miksujące.

Warstwa zielona (kiwi)

  1. Do naczynia miksującego włożyć kiwi, dodać wodę, syrop z agawy i sok z cytryny, zmiksować 15 s/obr. 8. Masę kiwi rozlać równomiernie do plastikowych kubeczków, w których znajduje się masa truskawkowa i waniliowa, odstawić do zamrażalnika na min. 3 godz.
  2. Kolorowe lody na patyku ostrożnie wyjąć, rozcinając kubeczki nożyczkami.

Wskazówka

  • Przepis „Cukier puder” znajduje się w książce podstawowej do TM5 „Kulinarne ABC” na str. 34 i kolekcji o tym samym tytule znajdującej się na platformie Cookidoo®.

Wariant

  • Syrop z agawy można zastąpić taką samą ilością syropu klonowego.
  • Rodzynki można zastąpić taką samą ilością groszków czekoladowych lub drobno pokrojonej czekolady.

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix

Warstwa czerwona (truskawkowa)

  1. Do 6 plastikowych kubeczków równomiernie wsypać rodzynki, odstawić.
  2. Do naczynia włożyć truskawki, dodać wodę i syrop z agawy, zmiksować. Masę truskawkową równomiernie rozlać do przygotowanych wcześniej kubeczków, odstawić do zamrażalnika na 1 godz. 30 min.

Warstwa biała (waniliowa)

  1. Do naczynia włożyć serek kremowy i jogurt, dodać syrop z agawy i cukier waniliowy, wymieszać. Masę waniliową rozlać równomiernie do plastikowych kubeczków, w których znajduje się zamrożona masa truskawkowa. W środku każdego kubeczka umieścić patyczek do lodów, wbijając go na głębokość ok. 3 cm. Kubeczki odstawić do zamrażalnika na 30 min.

Warstwa zielona (kiwi)

  1. Do naczynia włożyć kiwi, dodać wodę, syrop z agawy i sok z cytryny, zmiksować. Masę kiwi rozlać równomiernie do plastikowych kubeczków, w których znajduje się masa truskawkowa i waniliowa, odstawić do zamrażalnika na min. 3 godz.
  2. Kolorowe lody na patyku ostrożnie wyjąć, rozcinając kubeczki nożyczkami.

Fot. Thermomix
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat