Lody produkowane z prawdziwego mleka i śmietany lub jogurtu dostarczają organizmowi witamin A, B2, B12 oraz wapnia, potrzebnego do rozwoju kośćca, dlatego zalecane są także jako przekąska dla dzieci – porcja 2 gałek lodów śmietankowych ma o połowę mniej kalorii niż drożdżówka lub batonik – zapewnia Katarzyna Łacina z Centrum Dietetycznego Nutri-Med. Ponadto są dobrym źródłem białka i fosforu. Najlepsze są z lodów mlecznych są jogurtowe, które zawierają także pożyteczne bakterie wspomagające pracę przewodu pokarmowego.
Trzeba jednak podkreślić, że lody- tak jak każdy produkt mleczny- zawierają w swoim składzie nasycone kwasy tłuszczowe, które podwyższają poziom cholesterolu we krwi i sprzyjają tycius. Ponadto zawierają spore ilości cukru, który z jednej strony oddziałuje na organizm pozytywnie, ponieważ wzmaga produkcję serotoniny- hormonu odpowiedzialnego za dobry nastrój, uczucie odprężenia i spokoju, ale też cukier jest łatwo przyswajany przez organizm i powoduje szybki wyrzut insuliny we krwi, co sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Wobec tego lody w dużych ilościach nie są wskazane dla osób z nadwagą. Jeśli masz problemy z wagą to jedz nie więcej niż 1 gałkę dziennie (najlepiej do południa), bez dodatków typ: bakalie, orzechy i czekolada, tego typu desery to prawdziwa bomba kaloryczna lub ogranicz się do mniej kalorycznych sorbetów. Zrobione są z owoców, więc zawierają więcej witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy. Nie znajdziemy w nich jednak białka ani wapnia. Pamiętać należy, że najmniej kaloryczne lody to te, które przyrządzimy samodzielnie w domu. Wystarczy zmiksować blenderem zamrożone owoce np. truskawki i od razu podawać lub dodać do zmiksowanych owoców jogurt i zamrozić.
Lekarze potwierdzają dobroczynny wpływ lodów na zdrowie. Przyspieszają gojenie się ran, ponieważ oziębiając organizm powodują kurczenie naczyń krwionośnych, co w połączeniu z zawartą w nich witaminą C przyspiesza proces odbudowy tkanek. Polecane są osobom po wycięciu migdałków. Lody są również dobrym lekarstwem na lekki ból i drapanie w gardle- uśmierzają ból i zmniejszają obrzęki. Poza tym bakterie powodujące anginę nie lubią zimna. Natomiast przy gorączce nie należy podawać lodów, ponieważ sprzyja to rozwojowi infekcji. Podobnie w upalne dni nie należy serwować organizmowi dużej dawki lodów, ponieważ nagłe ochłodzenie organizmu zwiększa ryzyko rozwoju infekcji. W taką pogodę trzeba jeść lody powoli i małymi kęsami.
Jeżeli nie masz problemów z nadwagą i prowadzisz zdrowy styl życia polegający na prawidłowym odżywianiu i codziennej aktywności fizycznej, możesz spokojnie jeść 1-2 gałki lodów każdego dnia. Natomiast jeżeli cierpisz na otyłość, zaburzenia gospodarki lipidowej lub cukrzycę, powinieneś ograniczać spożycie lodów- nie więcej niż gałka lodów 1-2 razy w tygodniu.
Podsumowując: lody są zdecydowanie lepszym wyborem niż ciastka, batoniki, cukierki czy inne słodycze. Najlepiej wybierać lody jogurtowe i przyozdobione świeżymi owocami.
Katarzyna Łacina
Doradca żywieniowy
Centrum Dietetyczne NUTRI - MED
Ul. Oławska 27/29 Wrocław