W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Magda Gessler jedzie do Poznania.

Opublikowano: 2011-12-08
Kuchenne Rewolucje z Magdą Gessler w Gospodzie Zapiecek w Poznaniu.
Kuchenne Rewolucje zmieniają Gospodę Zapiecek na Bar Metka.

Pan Piotr Bral prowadzi z synem restaurację w samym centrum Poznania od 5 lat. Jednak ma problem: gości jak na lekarstwo, a jeżeli przychodzą to tylko napić się piwa. Pytany o menu nie wymienia nic co kojarzy się z poznańską kuchnią.

Magda Gessler gości Pana Piotra w warszawskiej restauracji „U Fukiera” pokazując jak w prosty, ale właściwy sposób podawać tradycyjne dania.

Pan Piotr zaprasza Magdę Gessler do Poznania, do Gospody Zapiecek, która na skrzyżowaniu, pomiędzy pędzącymi samochodami i naprzeciwko wejścia do Centrum Targowego niczym nie kusi ani poznaniaków, ani turystów.

W restauracji szefem kuchni jest syn właściciela – Błażej, a pomaga mu tylko jeden kucharz. Jednak w malutkiej kuchni chyba nikt by się już więcej nie zmieścił. Co najgorsze w kuchni… wszystko się lepi – głównie muchy, które w niesamowitych ilościach widnieją na porozwieszanych nie tylko pod sufitem lepach. Brud wychodzi nie tylko z kąta, ale i z garnków, z microweli, szafek, okapów… ze wszystkiego.

Magda Gessler zarządza wielkie sprzątanie, drużyna zapiecka w akcji noc i dzień i… kuchnia błyszczy…

Magda Gessler postanawia zamienić Gospodę Zapiecek w przedwojenny bar poznański BAR METKA z kuchnią zakąskową w poznańskim stylu.

Oczywiście zaczynamy od zmiany wystroju: jasne kolory ścian, kraciaste obrusy sprawiające wrażenie domowej kuchni i zdjęcia poznańskich piłkarzy na cześć właściciela, który w czasach młodości nieźle kopał.

Menu krótkie, proste, głównie jako „zagrycha” do czystej wódki, ale wszystko ma być podane z poznańską gościnnością. Dlatego na uroczystej kolacji podano:

  • kanapki z metką (metka – tradycyjna wędlina poznańska, z mięsa wieprzowego, grubo mielonego, uwędzonego i podanego w formie kiełbasy)
  • poznański gzik (biały, grubo mielony twaróg ze śmietaną, z pieprzem, cebulą i tartymi ziemniakami) z pyrami w mundurkach (czyli pieczonymi ziemniakami)
  • sałatka śledziowa
  • sznytka z leberką (czyli wątrobianą)
  • klops z jajkiem sadzonym
  • zupa poznańska pyrowa z ziemniakami i boczkiem
  • ogóreczki kiszone
  • kiełbasy na ciepło, czy kaszanka smażona z cebulą i jabłkiem
  • a do tego wódeczka.


Magda Gessler szczerze poleca!

TK

Fot. TVN




Polecane
REKLAMA
Społeczność
NK