Magda Gessler w Karczmie Polany

Kuchenne Rewolucje z Magdą Gessler w Karczmie Polany w Zakopanem.
Kuchenne Rewolucje w góralskiej restauracji pod Giewontem w Kościelisku.

Dolina Kościeliska i wspaniała drewniana, góralska chata. W niej rodzinny interes co powinien dudki liczyć. Czy despotyczny ojciec i syn, który z ojcem się dogadać nie może mogą razem prowadzić lokal?

Magdę Gessler wita pusta piwnica góralska, śmierdząca garkuchnią. Oscypek suchy, ale z europejskim certyfikatem, bez terminu ważności. Rosół z wody, i … właściwie tylko z wody. Kwaśnica z kapusty ukiszonej octem i to sporą ilością. Żeberka z dużą ilością cebuli i kapusty i wszystko tłuste tak, że Magda boi się ataku wątroby. Jedyne prawdziwe danie to golonka. Genialna, andrzejowa golonka.

Magda Gessler otwiera okna na Giewont i umysły właścicieli na zmiany. „Uśmiech Jędruś” już nie brzmi groteskowo.

Rewolucję rozpoczyna jak zwykle wielkie sprzątanie na zapleczu w kuchni i zmiana wystroju na bardziej góralski klimat: ściany w kolorze wierzchu cygara, na ścianach obrazki Nikifora i skóry z baranów, dookoła okien koronka i girlandy z jarzębiny, na stole duże świece – zakopiański styl.

Karta menu została skrócona do tradycyjnych, podhalańskich dań: kwaśnica, grzybowa, strogonov z baraniny, jagnięcina, baranina prosto z pieca, na deser placek drożdżowy z kruszonką z bitą śmietaną.

Magda Gessler zarządza – ojciec na wypoczynek, a młodzi obejmują władzę. Dojenie owiec potwierdziło siłę młodości i intymna, wręcz psychologiczna rozmowa pokazuje błędy.

Przy promocji wszyscy pomagają. Żona właściciela chodzi na Krupówkach z promocyjnymi daniami. Na uroczystej kolacji same wspaniałości, aromatyczne potrawy kuchni podhalańskiej:
- jagnię w tymianku i mięcie,
- baran prosto z pieca,
- grzybowa borowikowa

Góralska kapela przygrywa skocznie i tańce do białego rana.

Po kilku miesiącach:
Karta nowa – ręcznie robiona, borowikowa i pachnąca lasem, baranina w dzikich ziołach jak malowana z bajki, kwaśnica palce lizać. Wszystko przepyszne.

Magda Gessler szczerze poleca!

TK

Fot. TVN




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat