Majonez domowej roboty

W badaniu przeprowadzonym przez SW Research na zlecenie Tesco Polacy zadeklarowali, że najczęściej samodzielnie przygotowują na Wielkanoc placki, ciasta (68,8%) oraz barszcz biały lub żurek (64,8%).

Jednak coraz większą popularnością cieszą się takie produkty, jak własnoręcznie przyrządzony majonez, musztarda czy chrzan. Przykładowy przepis na własnoręczne zrobienie majonezu.

Składniki:

2 duże żółtka
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka octu 5%
1 szklanka oleju z pestek winogron

Sposób przygotowania
Do naczynia wlej żółtka. Dodaj sól i cukier. Dodaj łyżeczkę musztardy. Zmiksuj żółtka z dodatkami. Kiedy wlejesz już pół szklanki oleju, do majonezu dodaj ocet i wymieszaj. Powoli wmieszaj pozostałą część oleju. Majonez przelej do słoiczka i przechowuj w lodówce. Zużyj w ciągu 2–3 dni.

ip

fot. Tesco




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat