Majonez kluczem do smaku świątecznych dań

Majonez kluczem do smaku świątecznych dań od Folwark.
Przygotowania do Świąt są zawsze wielkim wyzwaniem, szczególnie kiedy chcemy zaskoczyć rodzinę wyjątkowymi daniami.

Co roku na wigilijnym stole spotykana jest klasyka w postaci barszczu z uszkami oraz karpia w galarecie, ale Święta Bożego Narodzenia trwają 3 dni, więc jest czas na popisanie się swoimi umiejętnościami kulinarnymi.

Przygotowanie zestawu potraw na świąteczny czas nie musi być trudne. Wystarczy wykorzystać kilka sztuczek i postawić na proste dodatki, które uczynią każde danie wyjątkowym. Dużą rolę odgrywa na przykład majonez, który mimo iż kojarzy się bardziej z Wielkanocą, jest bardzo częstym dodatkiem bożonarodzeniowych potraw. Na Wigilię szczególnie polecany jest do śledzia w sosie śmietanowo-majonezowym, do którego należy dodać też czosnek, koper i doprawić do smaku pieprzem i solą.
Królowa wielu polskich stołów, czyli sałatka jarzynowa, bardzo często pojawia się w okresie Świąt jako dodatek do mięs i wędlin. Składnikiem, który łączy wszystkie jarzyny oraz dodaje smaku jest właśnie majonez. Dla dodania ostrości polecana jest również łyżeczka musztardy, która podkreśli smak sałatki.

Majonezu w przygotowaniu świątecznych dań używam bardzo często jako głównego składnika sosów. W połączeniu z chrzanem jest idealnym dodatkiem do pieczonych mięs na pierwszy i drugi dzień Świąt. Łagodzi ostrość chrzanu i nadaje mu kremowej konsystencji – mówi Szef kuchni Adam Michalski.

Aby ciasto na pierogi było delikatne, również dodaje się do niego majonezu. Jednym z farszy powinna być na pewno kapusta z grzybami. To połączenie zawsze kojarzy się nam z okresem świąt, szczególnie z dodatkiem gorącego barszczu.

Kilka łyżek majonezu sprawdzi się również przy pieczeniu ciasta piaskowego, ponieważ nada mu większej wilgotności i miękkości. Takie nietypowe rozwiązania przekazują nam babcie i powinniśmy się ich słuchać, ponieważ mają za sobą wiele lat doświadczenia w kuchni.

Bardzo często w kuchni, którą serwuję, pamiętam o tradycji kulinarnej, której nauczyła mnie moja babcia. Wielokrotnie pokazywała mi, jak z pozoru niepasujące do siebie składniki nadają daniu zupełnie innego smaku i konsystencji. Majonez powinien stanowić jeden z głównych składników na listach zakupów do przygotowania świątecznych potraw, bo bez niego wiele z nich nie byłaby tak smaczna i wyjątkowa – dodaje Adam Michalski.

Aby danie przypominało nam wspomnienia z dzieciństwa, powinniśmy postawić na polski produkt, który w smaku będzie podobny do tego, który robiła nasza mama lub babcia. Marka Folwark w swojej ofercie ma domowe majonezy, które znaleźć można na Hurtum.pl. Zakupy na tej platformie to forma zaoszczędzenia czasu, zwłaszcza w okresie przedświątecznym, kiedy każdy w firmie ma wiele obowiązków do wypełnienia. W łatwy i szybki sposób można dokonać zakupów wszystkich niezbędnych produktów przez internet, w tym również majonezów produkowanych według tradycyjnej receptury, która od 26 lat gości w naszych domach. Nadają się zarówno jako bazy do sosów, ale również do sałatek i kanapek.

Boże Narodzenie to wyjątkowe dni, podczas których bardzo chętnie dzielimy się tym, co mamy. Chcemy jak najlepiej ugościć naszych najbliższych – potrawami, a także atmosferą, którą zapamiętamy na długo. Wszystkie dania na pewno przypadną do gustu gościom, ale nie zapominajmy o tradycyjnych przepisach, przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Fot. Folwark
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat