Co roku na wigilijnym stole spotykana jest klasyka w postaci barszczu z uszkami oraz karpia w galarecie, ale Święta Bożego Narodzenia trwają 3 dni, więc jest czas na popisanie się swoimi umiejętnościami kulinarnymi.
Przygotowanie zestawu potraw na świąteczny czas nie musi być trudne. Wystarczy wykorzystać kilka sztuczek i postawić na proste dodatki, które uczynią każde danie wyjątkowym. Dużą rolę odgrywa na przykład majonez, który mimo iż kojarzy się bardziej z Wielkanocą, jest bardzo częstym dodatkiem bożonarodzeniowych potraw. Na Wigilię szczególnie polecany jest do śledzia w sosie śmietanowo-majonezowym, do którego należy dodać też czosnek, koper i doprawić do smaku pieprzem i solą.
Królowa wielu polskich stołów, czyli sałatka jarzynowa, bardzo często pojawia się w okresie Świąt jako dodatek do mięs i wędlin. Składnikiem, który łączy wszystkie jarzyny oraz dodaje smaku jest właśnie majonez. Dla dodania ostrości polecana jest również łyżeczka musztardy, która podkreśli smak sałatki.
Majonezu w przygotowaniu świątecznych dań używam bardzo często jako głównego składnika sosów. W połączeniu z chrzanem jest idealnym dodatkiem do pieczonych mięs na pierwszy i drugi dzień Świąt. Łagodzi ostrość chrzanu i nadaje mu kremowej konsystencji – mówi Szef kuchni Adam Michalski.
Aby ciasto na pierogi było delikatne, również dodaje się do niego majonezu. Jednym z farszy powinna być na pewno kapusta z grzybami. To połączenie zawsze kojarzy się nam z okresem świąt, szczególnie z dodatkiem gorącego barszczu.
Kilka łyżek majonezu sprawdzi się również przy pieczeniu ciasta piaskowego, ponieważ nada mu większej wilgotności i miękkości. Takie nietypowe rozwiązania przekazują nam babcie i powinniśmy się ich słuchać, ponieważ mają za sobą wiele lat doświadczenia w kuchni.
Bardzo często w kuchni, którą serwuję, pamiętam o tradycji kulinarnej, której nauczyła mnie moja babcia. Wielokrotnie pokazywała mi, jak z pozoru niepasujące do siebie składniki nadają daniu zupełnie innego smaku i konsystencji. Majonez powinien stanowić jeden z głównych składników na listach zakupów do przygotowania świątecznych potraw, bo bez niego wiele z nich nie byłaby tak smaczna i wyjątkowa – dodaje Adam Michalski.
Aby danie przypominało nam wspomnienia z dzieciństwa, powinniśmy postawić na polski produkt, który w smaku będzie podobny do tego, który robiła nasza mama lub babcia. Marka Folwark w swojej ofercie ma domowe majonezy, które znaleźć można na Hurtum.pl. Zakupy na tej platformie to forma zaoszczędzenia czasu, zwłaszcza w okresie przedświątecznym, kiedy każdy w firmie ma wiele obowiązków do wypełnienia. W łatwy i szybki sposób można dokonać zakupów wszystkich niezbędnych produktów przez internet, w tym również majonezów produkowanych według tradycyjnej receptury, która od 26 lat gości w naszych domach. Nadają się zarówno jako bazy do sosów, ale również do sałatek i kanapek.
Boże Narodzenie to wyjątkowe dni, podczas których bardzo chętnie dzielimy się tym, co mamy. Chcemy jak najlepiej ugościć naszych najbliższych – potrawami, a także atmosferą, którą zapamiętamy na długo. Wszystkie dania na pewno przypadną do gustu gościom, ale nie zapominajmy o tradycyjnych przepisach, przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Fot. Folwark
Informacja prasowa