Majówka tuż-tuż!

Najlepsze pomysły na potrawy z grilla.
Majówka to czas relaksu, spotkań z rodziną i znajomymi, wiosennej pogody – to także idealny moment na rozpoczęcie sezonu grillowego!

Co przygotować, żeby nie stracić za dużo czasu w kuchni i nacieszyć się dniami wolnymi? Oto kilka pomysłów na proste, szybkie i pyszne przysmaki na grilla.

Mięsa wszelakie
Mięso to dla wielu podstawa dobrego grilla. Poza tradycyjnymi kiełbasami i kaszanką można przygotować marynowanego kurczaka, karkówkę lub żeberka. Te ostatnie szczególnie pyszne wyjdą wcześniej podduszone, marynowane w czerwonym winie z czosnkiem, kolendrą, papryką i musztardą lub sosie barbeque rozcieńczonym whisky lub burbonem. Coraz popularniejsze stają się też kotlety z mięsa mielonego, tradycyjne lub bardziej fantazyjnie doprawione, na przykład sosem worcestershire. Jeśli chcemy przygotować coś bardziej dietetycznego, świetnie sprawdzi się ryba – pstrąg smakuje wspaniale z cytryną i cebulą dymką.

– Podczas przygotowań do grilla najbardziej użyteczny będzie nóż szefa kuchni – podpowiada Grzegorz Kozieł, ekspert marki Zwieger, produkującej m.in. noże, patelnie i garnki. – Jest dość duży, więc będzie wygodny do krojenia mięs, a odpowiednio naostrzony poradzi sobie z tym błyskawicznie. Jednocześnie jest na tyle zgrabny, że będziemy mogli go użyć do sprawnego krojenia warzyw.

Dla każdego coś dobrego
Nie zapominajmy jednak o innych, równie ciekawych składnikach! Warzywa można przygotować solo lub w połączeniu z mięsem. Szaszłyki to już klasyka, ale warto też spróbować owiniętych plastrami boczku szparagów, młodych marchewek lub suszonych śliwek, a także faszerowanych papryk czy pomidorów (w farszu można użyć warzyw, kaszy, sera i mięsa mielonego w przeróżnych połączeniach). Z grilla świetnie smakują również delikatnie doprawione plastry cukinii, bakłażana lub większe kawałki papryki. Jeżeli chcecie użyć do nich odrobiny tłuszczu, polecamy oliwę w sprayu – wtedy na pewno nie będzie jej zbyt dużo.

Grillowanie z Zwieger
Mniejsze, ale nie mniej ważne – dodatki
Nawet najprostsze dania zabłysną w otoczeniu oryginalnych dodatków. Ciekawą alternatywą dla zwykłego chleba są grzanki czosnkowe. Wystarczy świeże pieczywo, wcześniej przygotowane masło czosnkowe i kilka minut na ruszcie. Pieczarki z grilla to kolejny przysmak, który można urozmaicić – ich kapelusze można faszerować lub posypać solą, pieprzem i żółtym serem. Coraz większą popularność zyskują grillowane sery – mowa tu nie tylko o oscypkach, ale i camembertach oraz greckim halloumi.

Warto pamiętać również o oryginalnych sosach: domowe tzatziki czy pomidorowo-paprykowa salsa nie wymagają dużo pracy, a robią piorunujący efekt! Pasują zarówno do głównego posiłku, jak i słonych przekąsek. Można do nich dodać świeże zioła, które wzmocnią wiosenne aromaty.

– Do sprawnego siekania czosnku czy ziół przyda się nóż santoku – mówi Grzegorz Kozieł. – Ma on tylko delikatnie wyprofilowane ostrze, dzięki czemu praca nim będzie szybsza i bardziej efektywna niż nożem szefa.

Jak widać, możliwości jest mnóstwo – mamy nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie lub zainspiruje się naszymi propozycjami do stworzenia własnego menu na grilla. A jeśli aura nie będzie sprzyjająca, zawsze zostaje alternatywa w postaci patelni grillowej. Zachęcamy do eksperymentowania i życzymy smacznego!

Fot. Zwieger
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat