Począwszy od pysznych śniadaniowych bułeczek, po kluseczki na niedzielny obiad czy placki ziemniaczane na ciepłą kolację, aż po okazjonalne wypieki. Jednak mąka to również często niewidoczny, ale nadający charakteru składnik wielu półproduktów: sosów, panierek, zakwasów czy gulaszy. A najlepsze ze zboża to oczywiście Lubella.
Torcik marchewkowy
Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm (10-12 porcji)
- 280 g Mąki Puszystej Tortowej Lubella
- 400 g marchewki (waga po obraniu)
- 4 jajka L
- 3/4 szklanki oleju
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 1 pomarańcza
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki
- 500 ml śmietany 36%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g malin
- kiść winogron
- 100 ml soku pomarańczowego
Wykonanie
- Obraną marchew zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
- Jajka wbij do misy miksera, dodaj sól, zacznij ubijanie. Dodaj cukier, cukier waniliowy i całość miksuj, aż do uzyskania gęstego, jasnego kremu.
- Dodaj olej i całość miksuj do połączenia składników.
- Dodaj marchewkę oraz otartą skórkę z pomarańczy. Wymieszaj szpatułką.
- Na koniec dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Przełóż ciasto do wysmarowanej olejem lub masłem tortownicy. Piecz 45–60 minut w temp. 180°C (do suchego patyczka), na środkowej półce. Po upieczeniu odłóż ciasto do wystudzenia.
- Śmietanę oraz mascarpone miksuj w mikserze, aż do uzyskania gęstego kremu. Dodaj cukier puder i miksuj jeszcze chwilę do połączenia składników.
- Ostudzone ciasto przekrój na dwa blaty. Ułóż jeden blat na paterze, zwilż go 50 ml soku pomarańczowego. Wyłóż na niego około 1/3 kremu wymieszanego z częścią malin. Przykryj drugim blatem. Zwilż go pozostałą częścią soku. Posmaruj boki masą kremową, resztę wyłóż na górę. Ozdób ciasto malinami oraz winogronem. Podawaj schłodzone.
Fot. Lubella
Informacja prasowa