Makaron z fenkułem i sosem pomidorowym (TM6)
Składniki
- 350 g makaronu, suchego (np. penne)
- 20 g oleju
- 400 g bulwy kopru włoskiego (fenkułu), pokrojonej w 2-3 cm plastry (kilka liści drobno posiekać i odłożyć do dekoracji)
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, suszonych
- 60 g cebuli, pokrojonej w 5 mm piórka
- 20 g cukru
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 20 g koncentratu pomidorowego
- woda, do gotowania makaronu
- sól, do gotowania makaronu
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
- 2 krople kremu balsamicznego
- 3 łyżki orzeszków piniowych (30 g)
- mini mozzarella (ok. 180 g), odsączona z zalewy, do dekoracji
Przydatne przybory kuchenne
- miska, duży garnek, patelnia do smażenia
Części Thermomixa
- miarka, dolna część przystawki Varoma
Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać olej, dodać 250 g bulwy kopru włoskiego, nasiona kopru włoskiego i cebulę, rumienić Wysokie Temp.
- Dodać pozostałe 150 g bulwy kopru włoskiego i cukier, rumienić Wysokie Temp.
- Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, wodę, sól, pieprz, koncentrat bulionu warzywnego, krem balsamiczny, gotować 12 min/100°C/obr. 0.5. W tym czasie na kuchence ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody, zgodnie z instrukcją na opakowaniu oraz na suchej patelni uprażyć orzeszki piniowe, aż będą lekko złociste, mieszając od czasu do czasu. Uprażone orzeszki odstawić do ostudzenia.
- Odcedzić makaron przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć do dużej miski. Sos pomidorowy z fenkułem doprawić do smaku, przełożyć do miski z makaronem. Udekorować mozzarellą, prażonymi orzeszkami piniowymi i odłożonymi liśćmi kopru włoskiego.
- Makaron z fenkułem i sosem pomidorowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako danie główne.
JEŻELI NIE POSIADASZ URZĄDZENIA THERMOMIX:
- Na rozgrzanej patelni zrumień na oleju 250 g bulwy kopru włoskiego, nasiona kopru włoskiego oraz cebulę.
- Następnie dodaj pozostałe 150 g bulwy kopru włoskiego oraz cukier.
- Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, wodę, sól, pieprz, koncentrat bulionu warzywnego, krem balsamiczny duś wszystkie składniki na małym ogniu przez około 12 minut.
- W tym samym czasie ugotuj makaron, a następnie go odcedź.
- Przełóż makaron do miski, sos pomidorowy z fenkułem dopraw do smaku i przełóż go do miski z makaronem. Udekoruj mozzarellą, prażonymi orzeszkami piniowymi.
- Makaron z fenkułem i sosem pomidorowym podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Fot. Thermomix
Informacja prasowa