W czym tkwi jego tajemnica? Makaron stanowi doskonałą bazę do przygotowania wielu pożywnych posiłków – świetnie smakuje zarówno jako dodatek do zupy, z pesto, w towarzystwie świeżych warzyw, jak i w formie zapiekanki. Czasem wystarczy po prostu połączyć go ze swoimi ulubionymi składnikami. W zależności od dania, warto wybrać też odpowiedni kształt makaronu, część bowiem idealnie prezentuje się i smakuje np. w sałatkach, inne z kolei doskonale komponują się z różnymi sosami, mięsnymi lub warzywnymi.
Makaronowa zapiekanka a la pizza
Składniki:
Sposób wykonania:
Makaron gotować nieco krócej niż al dente. Na patelnię dodać niewielką ilość oliwy z oliwek, włoski sos pomidorowy Podravka, wyciśnięty przez praskę czosnek, cukier, przyprawę Vegeta Natur i pokrojone w plasterki oliwki. Zagotować, po czym gotować jeszcze przez ok. 15 minut na małym ogniu. Gotowy sos wymieszać dokładnie z makaronem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać większością tartego sera. Na wierzch ułożyć plasterki salami. Zapiekać pod przykryciem przez 15 min. w temperaturze 180 st. Posypać resztą sera i posiekaną bazylią i zapiekać przez kolejne 5 minut bez pokrywki.
Fot. Podravka
Informacja prasowa