Makaronowa wstążka z białą kiełbasą w sosie chrzanowym

Przepis na makaronową wstążkę z białą kiełbasą w sosie chrzanowym.
Od wielu lat podtrzymywana jest tradycja świątecznego śniadania w wielkanocną niedzielę. Prezentujemy poniżej przepis, który umili świąteczny czas, a jednocześnie zapewni wspaniały smak świąt.

Składniki:

  • 250g makaronu Międzybrodzki wstążki
  • 250g surowej białej kiełbasy
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • 300 ml słodkiej śmietany 18%
  • sól, cukier do smaku
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • natka pietruszki do dekoracji


Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie,  następnie hartujemy go i odcedzamy.
  2. Podsmażamy białą kiełbasę na złoty kolor. Dodajemy odrobinę wody,  przykrywamy pokrywką i podduszamy 10 minut.
  3. Śmietanę łączymy z chrzanem. W następnej kolejności doprawiamy solą i odrobiną cukru. Doprowadzamy do wrzenia.
  4. Makaron wykładamy na talerz. Całość polewamy sosem. Na wierzch kładziemy pokrojoną w grube plasterki białą kiełbasę i jajko pokrojone w cząstki.
  5. Danie dekorujemy listkami natki pietruszki.


Smacznego!

Autor przepisu: Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Przepis polecają: Międzybrodzkie Makarony

Fot. Makaron Międzybrodzki
IP




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat