Na sklepowych półkach znajdziemy całe ich bogactwo: mają różnorodne kształty, kolory, dodatki, występują w wersji bez jaj oraz z masą jajeczną – i wówczas mówimy o makaronie jajecznym. Zazwyczaj pierwszym skojarzeniem jest kuchnia włoska; wielu z nas łączy makaron na słodko, z białym serem, jako wspomnienie przedszkolnego posiłku...
Jego uniwersalność sprawia, że może być samodzielną potrawą, jak również dodatkiem do niej. Ceniony i lubiany chyba na całym świecie, z bogatą historią (najstarszy, odkryty w Chinach, liczył sobie ponad 4000 lat!), ma z pewnością ogromne grono zagorzałych wielbicieli.
Ze względu na to, że produkowane fabrycznie makarony mają niewielką ilość wody, bardzo ważne jest, by podczas gotowania właściwie ją wchłaniały – dlatego takie znaczenie ma gotowanie ich w dużej ilości wrzącej, osolonej wody. Przyjmuje się, że na 1 kg suchego produktu używamy około 6 dm3 wody. Po włożeniu do garnka, makaron ostrożnie – aby go nie połamać – mieszamy, by nie przywarł do dna i boków naczynia. Czas gotowania zależy od ilości porcji, rodzaju oraz gatunku makaronu i przeciętnie wynosi od 5 do 10 minut. Smak makaronu gotowanego al dente (lekko twardego) można wzbogacić, dodając do wody kilka kropli soku z cytryny. Podczas gotowania woda powinna znajdować się w stanie lekkiego wrzenia, jeśli jednak zdarzy się, że makaron zacznie kipieć, dolejmy do garnka nieco zimnej wody i natychmiast zmniejszmy temperaturę gotowania – piana opadnie i woda bardziej nie wykipi.
Jakie są rodzaje makaronów jajecznych?
Makarony wytwarzane z mąki pszennej o dużej zawartości glutenu, wody, całych jaj lub tylko żółtek możemy podzielić na kilka kategorii, w zależności od przeznaczenia. Oczywiście w każdej z nich znajdziemy wiele kształtów - na przykład Czanieckie Makarony sprzedają ponad 40 rodzajów makaronów, my jednak skupimy się na tych najpopularniejszych.
Makarony do zup:
– alfabet (alfabeti) – średniej wielkości makaron w kształcie liter alfabetu,
– grzybki (funghetti),
– makaron w kształcie ryżu (risi),
– małe kokardki i muszelki (farfalline),
– muszelki (concchigliette),
– pierścienie (anelli, anellini i bardzo drobne: occhi),
– rureczki (tubettini),
– ślimaczki (lumachine).
Makarony do zapiekania i nadziewania:
– bavette – wąski, owalny makaron,
– bucatini – nieco grubszy od spaghetti; rurkowaty,
– cannelloni – duże rurki,
– fettuccelle – bardzo wąskie, płaskie wstążki,
– fettuccine – wstążki zwinięte w gniazda,
– fusilli/bucati lunghi – długie spirale,
– kapelusiki (cappelletti) – przypominają kształtem rondo kapelusza,
– lasagnette – to szeroki, płaski makaron; zdarza się, że ma pofałdowane brzegi,
– linguine – lekko spłaszczone spaghetti; ten makaron kształtem przypomina język i temu zawdzięcza swoją nazwę,
– maccheroni – długie i grube rurki,
– pansotti – kwadrat ciasta składa się w trójkąt, zakrywając nadzienie uformowane w kulkę,
– pappardelle – bardzo szerokie i zwykle dość długie wstążki,
– ravioli – o różnych kształtach, choć najczęściej są kwadratowe lub prostokątne, do wszystkich rodzajów nadzienia.
Makarony długie:
– spaghetti i jego cieńsza odmiana spaghettini – najpopularniejszy, długi, cienki, okrągły makaron,
– tagliarini – cieńsze od tagliatelle płaskie wstążki,
– tagliatelle – płaskie wstążki, zwinięte w gniazda,
– tortellini – okrągły kawałek ciasta składa się i owija (robiąc samodzielnie – wokół palca), ściskając końcówki; zazwyczaj nadziewane mielonym mięsem,
– trenette – wąskie wstążki podobne do linguine.
Makarony krótkie:
– conchiglie, conchigliette, conchiglioni – muszelki, występują w wielu rozmiarach,
– farfalle – motylki,
– fusilli – małe spirale,
– gemelli – dwie zwinięte wstążki,
– lumache –w kształcie muszli ślimaka,
– penne – rurki w kształcie uciętej ukośnie końcówki pióra; odmiana karbowana nosi nazwę rigate,
– rigatoni – to grube, twarde, karbowane rurki.
Najczęściej w naszych kuchniach goszczą nitki, wstążki, świderki, muszelki, kolanka, kokardki, cannelloni i spaghetti. Warto jednak poznać przynajmniej kilka innych odmian tego wspaniałego produktu i cieszyć podniebienie mnogością potraw, jakie możemy dzięki nim wyczarować ;).
Fot. Materiały zewnętrzne