Malinowa kaszka manna z pianką czekoladową
Kaszka manna w deserze? To naprawdę możliwe!
Malinowa kaszka manna z pianką czekoladową
Na 4 porcje
Składniki:
- 80g kaszy manny
- 50ml soku malinowego
- 250g malin
- 100ml śmietanki 30%
- 1 łyżka kakao
- 80g cukru pudru
- Do dekoracji: kilka kostek czekolady gorzkiej, maliny, mięta
Wykonanie:
- Maliny zasypać 50g cukru pudru w rondelku i podgrzać do zagotowania. Maliny przetrzeć przez sito by oddzielić pestki.
- Pozostały mus zlać z powrotem do rondelka, dolać sok malinowy i 500ml wody – zagotować. Do gotujących się malin wsypać kaszę i na wolnym ogniu gotować 5 minut, co jakiś czas mieszając by kasza się nie przypaliła. Zestawić z ognia do wystudzenia.
- Śmietankę ubić na sztywną pianę dodając pod koniec resztę cukru pudru i kakao.
- Do pucharka przełożyć kaszkę malinową a na nią warstwę śmietanki czekoladowej. Kostki czekolady posiekać nożem
- Udekorować malinami, miętą i posiekaną czekoladą
Fot. Dwór Korona
Informacja prasowa