Malinowa kaszka manna z pianką czekoladową

Deser na Dzień Kobiet - przepis kulinarny.
Kaszka manna w deserze? To naprawdę możliwe!

Malinowa kaszka manna z pianką czekoladową

Na 4 porcje

Składniki:

  • 80g kaszy manny
  • 50ml soku malinowego
  • 250g malin
  • 100ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka kakao
  • 80g cukru pudru
  • Do dekoracji: kilka kostek czekolady gorzkiej, maliny, mięta

Wykonanie:

  1. Maliny zasypać 50g cukru pudru w rondelku i podgrzać do zagotowania. Maliny przetrzeć przez sito by oddzielić pestki.
  2. Pozostały mus zlać z powrotem do rondelka, dolać sok malinowy i 500ml wody – zagotować. Do gotujących się malin wsypać kaszę i na wolnym ogniu gotować 5 minut, co jakiś czas mieszając by kasza się nie przypaliła. Zestawić z ognia do wystudzenia.
  3. Śmietankę ubić na sztywną pianę dodając pod koniec resztę cukru pudru i kakao.
  4. Do pucharka przełożyć kaszkę malinową a na nią warstwę śmietanki czekoladowej. Kostki czekolady posiekać nożem
  5. Udekorować malinami, miętą i posiekaną czekoladą

Fot. Dwór Korona
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat