Marchew – witaminowa bomba

Marchew bogata w witaminy.
Marchew jest nieoceniona i zawiera mnóstwo właściwości odżywczych.

Marchew znano już w starożytności, jednak wtedy uprawiano ją w kolorze białym. Marchewkę pomarańczową wyhodowali dopiero Holendrzy w XVII w. i do dziś cieszy się ona niesłabnącą popularnością. Nic dziwnego! Jest pyszna i ma nieoceniony wpływ na nasze zdrowie.

  • Marchew jest skarbnicą beta karotenu. Miłośnicy opalania wierzą, że regularnie jedząc marchew będą w stanie zatrzymać opaleniznę dłużej. Beta karoten odpowiada jednak nie tylko za opaleniznę, ale zapewnia dobre funkcjonowanie wzroku, opóźnia pojawianie się zmarszczek, wzmacnia odporność. Warto jednak pamiętać, aby nie przesadzać z nadmiernym spożywaniem beta karotenu. Jego objawem jest pomarańczowa skóra. Poza tym nadmierne spożycie beta karotenu oznacza, że w organizmie jest za dużo witaminy A, która może powodować nadpobudliwość, powiększenie wątroby i zaburzenia wzroku.
  • Marchew zapobiega nowotworom. Zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia raka krtani, przełyku, jamy ustnej oraz prostaty. Wszystko to dzięki retinolowi i falkarinolowi.
  • Marchew obniża poziom cholesterolu we krwi, a dokładniej zawarte w niej pektyny. Dzięki temu można zapobiec takim chorobom jak: miażdżyca, choroby wieńcowe i choroby serca. Należy pamiętać, że marchew może być podawana pomocniczo w tych wypadkach.
  • Marchew jest świetna na zburzenia trawienia u niemowląt, gdyż zawiera związki bifidus, które pobudzając bakterie, zwalczają zaburzenia trawienia.
  • W medycynie naturalnej marchew świetnie działa na owsiki i glisty ludzkie.


Aleksandra Kantorczyk
(aleksandra.kantorczyk@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat