Marchewkowe wieńce

Przepis na mini wieńce marchewkowe z serem kremowym gouda.
Ciasto z marchewki jest puszyste, mięciutkie, a do tego bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

Wypróbuj przepis na mini wieńce marchewkowe z serem kremowym Gouda Hochland i odkryj doskonałe połączenie naturalnych składników. Bułeczki marchewkowe sprawdzą się o każdej porze dnia, na śniadanie, jako przekąska w pracy czy kolację. Użyty w przepisie ser kremowy gouda z pomidorami i szczypiorkiem sprawi, że ciasto będzie wyraziste w smaku i wilgotne w środku.

Mini wieńce marchewkowe z serem kremowym gouda

  • Czas przygotowania: 1 godzina 40 minut
  • Poziom trudności: łatwy

Składniki:

Na ciasto:

  • 1/2 szklanki pure z marchewki
  • 250 ml mleka lub wody
  • 550 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 80 g oleju
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • Opakowanie serka kremowego Hochland Gouda z pomidorami i szczypiorkiem w kubku
  • 100 g pure z marchewki

Przygotowanie:

  1. Mąkę mieszamy z cukrem trzcinowym, suchymi drożdżami oraz solą. Dodajemy mleko, pure z marchewki oraz olej i wyrabiamy ciasto (ciasto będzie dość tłuste, ale nie powinno lepić się do rąk - nie wymaga podsypania). Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia.
  2. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na prostokąt. Smarujemy łyżką pure z marchewki, na to serkiem kremowym Hochland zostawiając po bokach margines 1 cm. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Przecinamy je na pół zaczynając kilka centymetrów od górnej krawędzi. Skręcamy ciasto w spiralę układając przeciętą część na górze. Łączymy dwa końce formując wieniec. Podobnie postępujemy z pozostałymi częściami ciasta. Wieńce delikatnie układamy na papierze do pieczenia zachowując odstępy i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

Sery kremowe Hochland mają szeroki wachlarz kulinarnych zastosowań. Nadają każdej potrawie aksamitną konsystencję i uwielbiany, serowy smak. Można je wykorzystać jako składnik farszu, dodatek do zup,  sosów czy sałatek lub stworzyć zupełnie nowe przekąski – tak proste i pyszne!

  • Hochland ser kremowy Gouda z pomidorami i szczypiorkiem
  • Cena: ok. 4 zł

Fot. Hochland Polska
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat