Składniki:
1 kg. ogórków,
1 łyżka soli,
2 łyżki cukru,
½ szklanki octu 10%,
koper,
kawałek korzenia chrzanu,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
kilka ziarenek pieprzu,
½ łyżeczki ziarenek gorczycy,
2 liście laurowe,
ząbek czosnku.
Małe ogórki umyć i osuszyć, ułożyć w czystych słoikach, dodać przyprawy: koper, obrany czosnek, o=gorczycę (można dodatkowo dołożyć papryczkę chili jeśli chcemy uzyskać ostrzejszy smak). Zalać do pełna gorącą zalewą (litr wody zagotować z łyżką soli, dwiema łyżkami cukru, połową szklanki octu oraz zielem angielskim, pieprzem i listkiem laurowym). Zakręcić wyparzonymi zakrętkami, pasteryzować przez 10 min. i od razu wyjmować.
Ewelina Makoś
(ewelina.makos@dlalejdis.pl)
Fot. freepik