Marynowane ogórki

Przepis na marynowane ogórki.
Przepis na marynowane ogórki - zrób je w sezonie!

Składniki:
1 kg. ogórków,
1 łyżka soli,
2 łyżki cukru,
½ szklanki octu 10%,
koper,
kawałek korzenia chrzanu,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
kilka ziarenek pieprzu,
½ łyżeczki ziarenek gorczycy,
2 liście laurowe,
ząbek czosnku.

Małe ogórki umyć i osuszyć, ułożyć w czystych słoikach, dodać przyprawy: koper, obrany czosnek, o=gorczycę (można dodatkowo dołożyć papryczkę chili jeśli chcemy uzyskać ostrzejszy smak). Zalać do pełna gorącą zalewą (litr wody zagotować z łyżką soli, dwiema łyżkami cukru, połową szklanki octu oraz zielem angielskim, pieprzem i listkiem laurowym). Zakręcić wyparzonymi zakrętkami, pasteryzować przez 10 min. i od razu wyjmować.

Ewelina Makoś
(ewelina.makos@dlalejdis.pl)

Fot. freepik




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat