Masz gości? Sprawdź, gdzie kończy się espresso, a zaczyna americano

Kawa dla gości.
Zwyczajem jest proponowanie gościom w większości polskich domów kawy lub herbaty. Wybór wydaje się prosty – albo robimy kawę, albo herbatę, w zależności od preferencji naszych gości.

Jednak kawa może być zaserwowana na wiele różnych sposobów. Sprawdźmy, czym różnią się espresso i americano – dwie popularne kawy czarne.

Jak powstaje espresso?

Typowo włoską, mocną kawą, a przy tym stanowiącą bazę dla wielu innych odmian tego napoju, jest espresso. Samo słowo „espresso” w języku włoskim oznacza „wyraźny”, „wyrazisty”. To najlepiej oddaje charakter tego naparu, który przygotować można w ekspresie. Kawa tego rodzaju powinna być gorąca, aromatyczna i czarna. Do espresso nie dodaje się nigdy mleka. Jeśli chcemy, możemy ją jedynie posłodzić.

Espresso powinno spełniać określone założenia, które zostały zebrane przez Narodowy Instytut Włoskiego Espresso. Parametry te przedstawiają się następująco:

  • 25 ml – objętość kawy w filiżance,
  • 7 g zmielonej kawy do zaparzenia naparu,
  • 9 barów – ciśnienie wody,
  • 88 stopni Celsjusza – temperatura wody w ekspresie,
  • 67 stopni Celsjusza – temperatura kawy w filiżance.


Cechę charakterystyczną espresso stanowi niewielka pojemność. Jest ona serwowana z reguły w niewielkich filiżankach, z grubszymi ściankami, które utrzymują na dłużej optymalną temperaturę kawy.

Americano – kawa wymyślona przez amerykańskich żołnierzy

Kawa americano ma większą pojemność od espresso. Powstała ona we Włoszech w trakcie II wojny światowej. W Italii stacjonowali wówczas amerykańscy żołnierze. Pili oni włoską kawę espresso, ale narzekali, że jest za mocna. Dlatego prosili w kawiarniach o dolewanie im do tradycyjnego espresso wrzącej wody. Tak powstał napój o większej objętości, na bazie aromatycznej włoskiej kawy, ale delikatniejszy w swoim smaku. Kawa ta ma większą objętość, która nie jest regulowana odgórnie. Może być to italiano lub short americano, w której proporcje espresso do wody wynoszą 1:1, jak i americano o pojemności do 470 ml, co daje niemal pól litra delikatniej, słabej kawy.

Jak zrobić espresso i americano w domu?

Dla uzyskania idealnego espresso właściwie powinniśmy odmierzyć najpierw pożądaną ilość świeżo zmielonej kawy wysokiej jakości, odpowiednią ilość wody, a następnie uzyskać właściwe ciśnienie i temperaturę wody przepływającej przez kawę. Przy użyciu ekspresu ciśnieniowego automatycznego staje się to jednak bardzo proste. Można skorzystać z ekspresu kapsułkowego z serii NESCAFÉ® Dolce Gusto® i wybrać kapsułkę do espresso. W efekcie po naciśnięciu odpowiedniego przycisku na maszynie szybko do filiżanki podstawionej pod dyszę ekspresu trafi gęste, aromatyczne espresso. Możemy mieć pewność, że będzie to kawa wysokiej jakości, powstająca zwykle na bazie ziaren kawy arabica.

Pozostaje kwestia americano. Kawa ta powstaje w podobny sposób, z zastosowaniem właściwej kapsułki do ekspresu ciśnieniowego, kapsułkowego. Duża, łagodna kawa również jest efektem użycia kapsułki z kawą pochodzącą w 100 proc. z ziaren arabiki o wybranym smaku. Uzyskany napój kawowy charakteryzuje się delikatną cremą – pianką na wierzchu w kolorze jasnobrązowym. Taka kawa zmieści się w ulubionym kubku i pozwoli na długie rozmowy wraz z przyjaciółmi czy rodziną przy domowym cieście. Espresso jest kawą dodającą natychmiast energii do działania, natomiast americano to kawa idealna na dłuższe spotkanie towarzyskie – nawet w godzinach popołudniowych.

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat