Składniki:
• 700 g karkówki
• Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
• 2 papryki kolorowe
• 3 cebule czerwone
• 200 g boczku wędzonego w kawałku
• 2 gałązki świeżego rozmarynu
• 5 łyżek oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem, następnie pokrój w dość dużą – 4 cm kostkę. Dla nadania smaku w misce połącz przyprawę Knorr z olejem oraz posiekanym drobno rozmarynem. Dodaj pokrojone mięso i wymieszaj. Miskę zafoliuj szczelnie i wstaw na 15 minut do lodówki.
2. Warzywa oraz boczek pokrój w jednakowej wielkości kostkę, jak mięso.
3. Przygotuj długi, metalowy szpikulec, posmaruj go oliwą. Następnie nabijaj na przemian wszystkie składniki – mięso, warzywa oraz boczek
4. Przygotowany szaszłyk ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż przez ok. 30 minut obracając go co kilka minut. Gotowe mięso ściągaj ze szpikulca na talerze i podawaj z sałatą i pieczonymi ziemniakami.
ip
fot. Knorr