Metrowiec

Przepis na metrowiec.
Przepis na domowy metrowiec.

Składniki:

Ciasto jasne:

  • 6 jajek
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 125ml oleju
  • 125ml wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa jogurtowa:

  • 500 g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 opakowania Śnieżki


Przygotować ciasto. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać po jednym żółtku. Kolejno, miksując, dodawać stopniowo olej i wodę. Zmniejszyć obroty miksera i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. (Mąkę miksować krótko, tylko do połączenia się składników). Ciasto podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać kakao.
Ciasta przełożyć do 2 foremek keksowych (o długości ok. 30cm) wysmarowanych masłem i posypanej mąką. Wyrównać. Jeśli nie mamy 2 foremek możemy ciasto podzielić na 2 części i upiec je osobno, najpierw jasne, a później ciemne.
Ciasta piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasta pozostawić na chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Kolejno wyciągnąć z piekarnika i pozostawić, aby lekko ostygły. Następnie przełożyć ciasta na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować masę. Jogurty zmiksować ze Śnieżką i cukrem pudrem. Wstawić na godzinę do lodówki do stężenia.
Ciemne i jasne ciasto pokroić na kromki (o grubości ok. 2cm lub grubsze).
Kromki smarować masą i łączyć je na przemian: raz jasne, raz ciemne ciasto. (Najlepiej zrobić dwa takie ciasta, ponieważ całość wychodzi bardzo długa. Jedno ciasto ma ok. 35cm długości). Na końcu, jeśli pozostało jeszcze trochę masy, posmarować ciasta masą na wierzchu lub tylko jasne ciasto, a ciemne pozostawić. Ciasto wstawić do lodówki, aby masa stwardniała.

Ewelina Makoś
(ewelina.makos@dlalejdis.pl)

Fot. freepik




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat