Międzynarodowy Dzień Gofra

Opublikowano: 2020-03-25
Celebruj słodkie święto bez wychodzenia z domu!
25 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Gofra. To deser, którego nikomu nie trzeba przedstawiać.

Dla wielu jest to smak z dzieciństwa, inni uważają go za idealną słodycz w cieplejsze dni. Świętuj ten dzień bez wychodzenia z domu i spróbuj samemu przyrządzić wyjątkowy przysmak z pomocą oryginalnej wedlowskiej czekolady.

Przepis I – Gofry czekoladowe

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 40 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka, żółtka i białka (osobno)
  • 55 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 450 g maślanki
  • 1/2 - 3/4 szklanki posiekanej drobno czekolady mlecznej E.Wedel

PRZYGOTOWANIE

  1. Mąkę, cukier, kakao ciemne z Ghany E.Wedel, proszek, sodę, sól - przesiej i wymieszaj.
  2. Żółtka zmiksuj z masłem, ekstraktem z wanilii, maślanką. Powstałą masę zmiksuj z suchymi składnikami. Odłóż ciasto na 5 minut.
  3. W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka i dodaj do odłożonego ciasta razem z rozdrobnioną czekoladą i bardzo delikatnie wymieszaj. Piecz w gofrownicy do osiągnięcia złotego koloru. Podawaj ciepłe.

Przepis II - Gofry czekoladowe z karmelowym mascarpone i kiwi z bazylią

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • ⅓ szklanki szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Czekotubka Karmellove
  • Kakao - 2-3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 4 kiwi
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • 1 łyżka miodu
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE

  1. W misce ubij jajka z cukrem. Dodaj przesianą mąkę, ekstrakt waniliowy, kakao ciemne z Ghany, olej, mleko i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
  2. Jogurt wymieszaj z serkiem mascarpone. Dodaj nadzienie Czekotubki Karmellove. Dopraw miodem i sokiem z cytryny. Kiwi obierz i pokrój w plasterki. Polej miodem i sokiem z cytryny oraz dodaj posiekaną bazylię. Odstaw do zamarynowania.
  3. Gofry smaż w gofrownicy, aż brzegi będą chrupiące. Upieczone podaj z kremem i owocami.

Fot. E.Wedel
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat