Mistrzostwo grillowania

Mistrzostwo grillowania w programach na Polsat Food Network.
Jak je osiągnąć w kilku prostych krokach?

Maj to czas, kiedy odświeżamy swoje zdolności w grillowaniu, ale warto też wypróbować klika nowych tricków. Warto wprowadzić małe lub większe zmiany w celu udoskonalenia swojej techniki, zadziwienia gości i stania się niekwestionowanym mistrzem rusztu!

Mistrz grilla musi być też mistrzem zakupów, aby wybrać najlepsze i najświeższe składniki. Na ruszt można położyć wszystko – warzywa, owoce, ryby, owoce morza i oczywiście mięso! Warzywa i owoce powinny być twarde, żeby dobrze się grillowały i nie rozpadły. Mięso czerwone musi być naprawdę czerwone, o głębokiej i intensywnej barwie. Przy zakupie owoców morza i mięsa warto jest ufać swoim instynktom.

Marynowanie i pieczenie to najważniejszy etap, więc trzeba się dobrze przygotować! Sposobów na marynaty jest wiele, ale zawsze trzeba pamiętać o tym by mięso miało czas w niej poleżeć – minimum 3 godziny. Pozwoli to na połączenie smaków i aromatów oraz na wchłonięcie ich przez mięso. Jeżeli decydujecie się na wersję saute to przyprawiamy na chwilę przed wrzuceniem na ruszt. Dobrze jest też mięso posmarować, najlepiej olejem z orzeszków ziemnych – ma wyższą temperaturę pieczenia więc jest i zdrowszy i smaczniejszy.  A jak już wrzucimy je na ruszt to przewracamy tylko jeden raz, bo inaczej będzie suche. Przed podaniem jeszcze jeden trick – należy je obficie skropić cytryną wtedy zyska więcej aromatu i będzie przepyszne!

A teraz czas teorię przekuć w praktykę! Specjalnie od szefów kuchni Polsat Food Network mamy dla Was kilka sprawdzonych przepisów, na grillowane smakołyki!

Zobacz przepisy:


Fot. Polsat Food Network
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat