Mleczko kokosowe z owocami

Przepis na mleczko kokosowe z owocami.
Przepyszny przepis na mleczko kokosowe ze świeżymi owocami. Ilość produktów podana w przepisie jest przewidziana dla dwóch osób.

Składniki:

  • 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka)
    UWAGA: Zawsze należy sprawdzać zawartość ekstraktu z kokosa w mleczku. Niektóre dostępne na rynku mleczka mają go nawet 95-100 procent. Ponadto warto też zwrócić uwagę na pozostały skład produktu. Często są to różnego rodzaju stabilizatory. Jednak można znaleźć mleczka kokosowe, które ich nie zawierają, a jedynie sam ekstrakt z kokosa i wodę. Osobiście polecam firmę Real THAI, której produkty można znaleźć w lepszych supermarketach. Mleczka tej firmy dostępne są z reguły w trzech wariantach, w tym light.
  • ½ pomarańczy
  • 1 szklanka truskawek
  • 4 banany
  • Garść pokruszonych orzeszków arachidowych


Sposób przygotowania:
Mleczko kokosowe wlać do garnka i podgrzewać na dużym ogniu. Gdy mleczko zacznie się gotować należy zmniejszyć ogień o połowę i dalej gotować przez około 20 minut na małym ogniu do momentu, w którym mleczko lekko zgęstnieje.
Następnie do gotującej się masy dodaj banany i truskawki pokrojone w cienkie plasterki. W przypadku truskawek użyj tylko tych najbardziej soczystych części. Niedojrzałe, zielonkawe fragmenty należy odkroić i odstawić na bok.
Wszystko wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 2-3 minuty na małym ogniu.
Po tym czasie przełóż deser do miseczek i przystrój kawałkami pomarańczy. Całość posyp pokruszonymi orzeszkami arachidowymi. Jeśli nie dostaniesz w sklepie już posiekanych orzeszków, z łatwością możesz to zrobić za pomocą ostrego noża. Deser podawaj, gdy lekko ostygnie.

Smacznego!

Izabela Guszkowska
(izabela.guszkowska@dlalejdis.pl)




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat