Składniki:
Sposób przygotowania:
Mleczko kokosowe wlać do garnka i podgrzewać na dużym ogniu. Gdy mleczko zacznie się gotować należy zmniejszyć ogień o połowę i dalej gotować przez około 20 minut na małym ogniu do momentu, w którym mleczko lekko zgęstnieje.
Następnie do gotującej się masy dodaj banany i truskawki pokrojone w cienkie plasterki. W przypadku truskawek użyj tylko tych najbardziej soczystych części. Niedojrzałe, zielonkawe fragmenty należy odkroić i odstawić na bok.
Wszystko wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 2-3 minuty na małym ogniu.
Po tym czasie przełóż deser do miseczek i przystrój kawałkami pomarańczy. Całość posyp pokruszonymi orzeszkami arachidowymi. Jeśli nie dostaniesz w sklepie już posiekanych orzeszków, z łatwością możesz to zrobić za pomocą ostrego noża. Deser podawaj, gdy lekko ostygnie.
Smacznego!
Izabela Guszkowska
(izabela.guszkowska@dlalejdis.pl)